Amsterdam German Studies Lecture | Dieter Langewiesche
Wege aus dem Krieg. Europäische Erfahrungen des 19. und 20. Jahrhunderts

Veranstaltung des Duitsland Instituut Amsterdam

Datum: Donnerstag 8 Juni 2023 um 19:00 Uhr
Ort: Goethe-Institut Amsterdam, Herengracht 470, Amsterdam
Information:

Voertaal: Duits

Zugang: Gratis; wel graag aanmelden via Eventbrite: https://www.eventbrite.nl/e/tickets-amsterdam-german-studies-lecture-dieter-langewiesche-636545864817
Amsterdam German Studies Lecture | Dieter Langewiesche
© Dieter Langewiesche

Hoe oorlogen te beëindigen zijn is helaas een blijvend probleem in de geschiedenis van de mensheid. Waarom zijn sommige vredesverdragen duurzaam en andere niet? Op 8 juni spreekt historicus Dieter Langewiesche in het Goethe-Institut Amsterdam over Europese ervaringen van wegen uit oorlogen en de soorten oorlogen die aan deze wegen verbonden zijn.

In zijn lezing zal Langewiesche de paden vergelijken van de internationale oorlogen die in 1815, 1919 en 1945 beëindigd werden. Bovendien zal hij de regionaal beperkte oorlogen belichten waaruit de Europese natiestaten in de 19e en het begin van de 20e eeuw zijn voortgekomen. Daaruit resulteerden verschillende soorten oorlogen die gepaard gingen met verschillende soorten vredesregelingen. Waarom waren sommige duurzaam, terwijl andere een fragiele vrede achterlieten waarin de volgende conflicten al opdoemden?

En kunnen historische terugblikken ons iets leren voor mogelijke uitwegen uit de huidige oorlog in Oekraïne? De geschiedenis is geen leermeester voor het heden, maar kan behulpzaam zijn om te zien hoe men in het verleden omging met een probleem dat nu weer actueel is. 

Over de spreker

Dieter Langewiesche is emeritus hoogleraar Moderne Geschiedenis aan de universiteit van Tübingen. In zijn boek Der gewaltsame Lehrer. Europas Kriege in der Moderne (München, 2019) onderzoekt hij waarom Europese staten in Europa en in koloniale gebieden oorlogen gevoerd hebben en welke vormen van oorlog dit waren.

In samenwerking met het Goethe-Institut Amsterdam.

Aanmelden


top
Auf dieser Website werden Cookies verwendet. Sind Sie damit einverstanden?
Akzeptieren Verweigern