De Staat van Duitsland 2016

De Staat van Duitsland 2016
© Peter van Beek

Klik hier voor de nieuwe editie "De Staat van Duitsland - Die Wahl" op 19 mei 2017.

Hoe staat Duitsland er voor in 2016? Wat speelt er in het machtigste land van Europa? Experts en wetenschappers gaven een stand van zaken tijdens onze bijeenkomst 'Staat van Duitsland' op 3 juni 2016 in Amsterdam.


Duitsland heeft zich van de zieke man van Europa ontwikkeld tot het economische powerhouse en de centrale politieke macht van Europa. Hoe gaat Duitsland met deze nieuwe rol om? Slaagt het erin Europa vlot te trekken of sleurt het de EU juist mee in een nieuwe crisis? Is het economische succes van de Bondsrepubliek een model voor andere landen, of is het einde van deze bloei al weer in zicht?

In Europa speelt Duitsland niet alleen een rol in de vluchtelingen- en de financiële crisis. Welke zaken spelen er verder en hoe staat ons buurland er in zijn geheel voor? Tijdens 'De Staat van Duitsland' keken wij achter de schermen en maakten de balans op. Wij belichtten de Duitse binnen- en buitenlandse politiek, de omgang met de vluchtelingencrisis, de ontwikkelingen in het partijenlandschap, de economische en culturele Nederlands-Duitse betrekkingen en ontwikkelingen op het gebied van kunst, theater en literatuur. 

Sprekers waren onder meer Paul Spies (Directeur Stadtmuseum Berlin), Friso Wielenga (Directeur Zentrum für Niederlande-Studien Münster), Jacco Pekelder (onderzoeker en docent aan de Universiteit Utrecht) Dieuwke van Ooij (Chef Buitenland Nieuwsuur), Kees van Paridon (Hoogleraar Economie Erasmus Universiteit Rotterdam), theatermaker Johan Simons (oa intendant Ruhrtriënnale en artistiek directeur NTGent), Wouter Meijer (Journalist bij NOS en auteur van 'We kunnen niet allemaal Duitsers zijn') en Annette Birschel (Journalist, auteur van o.a. Mordsgouda).


Meer weten?

Lees het uitgebreide verslag.

Bekijk de keynote-speech van DIA-directeur Ton Nijhuis.

Duitslandweb schreef verschillende achtergronden over de thema's die op 3 juni aan bod kwamen.

 


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger