Fleur de Weerd

Fleur de Weerd is journalist en was in 2013 en 2014 redacteur van Duitslandweb. Zij heeft ook als freelancer artikelen voor Duitslandweb geschreven.

Neonazi's als crècheleidsters en studenten

Achtergrond - 10 juni 2013 - Auteur: Fleur de Weerd Neonazi's als crècheleidsters en studenten
Neonazi’s in Oost-Duitsland zijn niet langer allemaal kale jongens met zwarte laarzen. Ze zijn tegenwoordig ook student, burgemeester, crècheleidster of journalist. Deze verandering is ingezet door de NPD onder leiding van de in 2011 aangetreden Holger Apfel. Maar niet alle aanhangers zijn te porren voor de zachte lijn.
Lees meer

Merkel krijgt eredoctoraat in Nijmegen

Achtergrond - 24 mei 2013 - Auteur: Fleur de Weerd Merkel krijgt eredoctoraat in Nijmegen
Angela Merkel kreeg gisteren een eredoctoraat uitgereikt van de Radboud Universiteit in Nijmegen. De universiteit eerde haar om haar grote internationale verdiensten en om haar bijdrage aan innovatie en wetenschap in Duitsland.
Lees meer

'Duitse vrouwen worden in een keurslijf geperst'

Achtergrond - 23 mei 2013 - Auteur: Fleur de Weerd 'Duitse vrouwen worden in een keurslijf geperst'
Haar Duitse collega's kijken vreemd op als ze een fles moedermelk zien staan in de koelkast van de bedrijfskantine. De Brabantse Jitske (34) werkt als consultant bij een groot economisch adviesbureau in Hamburg en verrast haar collega's wel vaker met haar Nederlandse opvattingen over werk en moederschap. "Kolven kennen ze hier amper. Logisch ook: alle Duitse vrouwen blijven minimaal een jaar thuis als ze een kind krijgen."
Lees meer

De economie floreert, de armoede ook

Achtergrond - 8 april 2013 - Auteur: Fleur de Weerd De economie floreert, de armoede ook
Over de Duitse economie wordt de laatste tijd veel in jubeltermen gesproken. Maar de berichten over toenemende ongelijkheid door lage lonen doen vermoeden dat het nieuwe Duitse Wirtschaftswunder een schaduwzijde heeft. 
Lees meer

'De DDR-mentaliteit is aan het verdwijnen'

Achtergrond - 19 maart 2013 - Auteur: Fleur de Weerd 'De DDR-mentaliteit is aan het verdwijnen'
Stoppen met werken voor de kinderen? Helga (38) moet er niet aan denken. Ze is moeder van twee dochters en filiaalmanager bij een bank in Berlijn waar ze 39 uur werkt, overuren niet meegerekend. “Het huidige gezinsbeleid houdt de ouderwetse rollenpatronen overeind.” Deel 2 van de serie ‘Vrouwen, werk en kinderen in Duitsland.’
Lees meer

Nederland als spiegel in Duits integratiedebat

Achtergrond - 21 februari 2013 - Auteur: Fleur de Weerd Nederland als spiegel in Duits integratiedebat
Duitsers bleven kijken naar het Nederlandse immigratie- en integratiedebat, ook toen Nederland zijn imago als multicultureel gidsland kwijt raakte. UvA-studente Nina Lange (24) vertelt erover in de serie 'De Masterscriptie'. "De debatten in beide landen leken tussen 2002 en 2010 meer op elkaar dan de Duitse opiniemakers wilden toegeven."
Lees meer

De lezing: Auf Heineken könn wir uns eineken

Achtergrond - 8 februari 2013 - Auteur: Fleur de Weerd De lezing: Auf Heineken könn wir uns eineken
Als Duitse correspondent in Nederland heb je heel wat vooroordelen te ontkrachten. Kerstin Schweighöfer weet daar alles van. Ze is voorzitter van de Buitenlandse Persvereniging Nederland (BPV) en werkt voor onder andere ARD en Focus. Onlangs schreef ze een boek over haar leven hier: 'Auf Heineken könn wir uns eineken.’ Aanstaande woensdag vertelt ze erover aan de Deutsche Internationale Schule in Den Haag.
Lees meer

'Je hoefde geen nazi te zijn om te moorden'

Achtergrond - 24 januari 2013 - Auteur: Fleur de Weerd 'Je hoefde geen nazi te zijn om te moorden'
Wehrmachtsoldaten moordden niet omdat ze fanatieke nationaal-socialisten waren. Ze vochten omdat het van hen werd verwacht en omdat geweld in de menselijke aard zit. Dat concluderen historicus Sönke Neitzel en socioloog Harald Welzer in hun boek ‘Soldaten’, waarin ze afgeluisterde gesprekken van Duitse krijgsgevangenen analyseerden. Gisteren spraken ze er met schrijver Arnon Grunberg over in Amsterdam.
Lees meer

Huis Doorn lobbyt voor steun in Duitsland

Achtergrond - 16 januari 2013 - Auteur: Fleur de Weerd Huis Doorn lobbyt voor steun in Duitsland
Duitse hulp voor Huis Doorn wordt steeds waarschijnlijker. Dat blijkt na een bezoek van interim-directeur Herman Sietsma aan Berlijn. Het landgoed waar de laatste Duitse keizer van 1919 tot 1941 woonde, wordt met sluiting bedreigd, omdat de Nederlandse overheid de subsidie halveerde. De Stiftung Preussische Schlösser und Gärten en de Duitse ambassade willen nu bijdragen zodat het museum open blijft voor bezoekers.
Lees meer

Wedding  

Achtergrond - 14 mei 2008 - Auteur: Fleur de Weerd
Wedding is een van de achterstandswijken van Berlijn. Integratieproblemen en armoede gaan hand in hand in dit oude socialistische bolwerk. Maar er is hoop: kunstenaars en studenten hebben de charmes van de multiculturele volksbuurt ontdekt.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger