Seminar 'Zakendoen in Oost-Duitsland'
DNHK werpt nieuw licht op Oost-Duitse zakenwereld

Activiteit van externe partij

Datum: dinsdag 11 mei 2010 om 10:00 uur
Locatie: Hampshire Hotel-Dormylle, Mill bij Nijmegen
Informatie: Nederlands-Duitse Handelskamer (DNHK), Marlies Komorowski, Tel. 070 3114 156, e-mail m.komorowski@dnhk.org

Na de Duitse eenwording is de Oost-Duitse markt steeds aantrekkelijker geworden voor Nederlandse ondernemers. Maar de karakteristieke kenmerken van de nieuwe deelstaten zorgen voor de nodige valkuilen. Voor een beter begrip van de cultuurverschillen op deze markt organiseert de Nederlands-Duitse Handelskamer (DNHK) het seminar “Zakendoen in Oost-Duitsland”.

“Oost-Duitsland kan voor Nederlandse ondernemers een interessante markt zijn en bovendien als springplank gelden voor contacten in het voormalige Oostblok”, aldus trainster Bettina Fabich van Denies. Zij verzorgt het seminar samen met haar collega Francois Meier. In de Oost-Duitse zakenwereld zijn in alledaagse processen veel sporen vanuit de geschiedenis terug te vinden. Bij het betreden van deze markt of het leggen van nieuwe contacten is het daarom van groot belang om meer te weten over de achtergrond van markt of de desbetreffende gesprekspartner.

De zakencultuur van de voormalige DDR is zo opgebouwd dat contacten veelal via informele kanalen verlopen. “Een kennis van de directie krijgt bijvoorbeeld sneller een opdracht toegewezen dan een volslagen onbekende”, aldus Fabich. “Verder is kennis van de Duitse taal in het Oosten nog belangrijker dan in het Westen.” Deelnemers leren aan de hand van achtergrondinformatie over Oost-Duitsland en vele praktijkvoorbeelden hoe zij deze potentiële nieuwe afzetmarkt het beste kunnen benaderen, rekening houdend met de tradities en gebruiken. Uiteraard komen ook de handelsbetrekkingen tussen Nederland en Oost-Duitsland aan bod.

Dit seminar is bedoeld voor ondernemers die in Oost-Duitsland een nieuwe markt willen verkennen en in deze markt eventueel potentieel zien als eerste contact richting het Oosten. Het maximale aantal deelnemers bedraagt 15.

De deelnamekosten zijn 349,- euro (excl. BTW). Leden van de Nederlands-Duitse Handelskamer krijgen 20 procent korting.

Directe link:
http://www.dnhk.org/index.php?489&tx_mjseventpro_pi1[showUid]=308&L=14

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger