Symposium: Schimmen van de Muur
Problematiek en potentie van het DDR-erfgoed in het herenigde Duitsland

Datum: woensdag 31 maart 2010 om 18:00 uur
Locatie: Duitsland Instituut Amsterdam, Prins Hendrikkade 189b, Amsterdam, zaal A en B.
Informatie: Organisatie: Duitsland Instituut in samenwerking met Erfgoedstudies van de Universiteit van Amsterdam. Inschrijven via: ddr.symposium@gmail.com
Toegang: gratis. Inloop vanaf 17.30 uur

‘Jetzt wächst zusammen, was zusammen gehört’, deze legendarische woorden sprak voormalig bondskanselier Willy Brandt in 1989 bij de val van de Muur. Wat is er twintig jaar na de hereniging van Duitsland van deze uitspraak terecht gekomen? In hoeverre zijn het voormalige Oost- en West-Duitsland echt één geworden? En is het verleden afgesloten en verwerkt?

Programma

Na een inleidende column van Peter van Mensch wordt in twee paneldiscussies met onder andere Willem Melching (Universiteit van Amsterdam) en Anthonya Visser (Universiteit Leiden) de huidige stand van zaken rondom de Mauer im Kopf aan de orde gesteld, met focus op het materiële en immateriële erfgoed van de DDR.

Zo wordt er ingegaan op de toe-eigening van de DDR-herinnering en -erfgoed in het Duitse discours. Bepalen de West-Duitsers de herinnering aan het totalitaire verleden van de Oost-Duitsers, of leent de positieve uitleg van het verleden in de vorm van Ostalgie zich ook steeds meer voor musealisering?

Hoe kan erfgoed ingezet worden voor het afbreken van de Mauer im Kopf? Moeten we dat überhaupt wel willen? Waar moet de balans liggen in deze herinneringspolitiek? Welk beeld zou aan het publiek gepresenteerd moeten worden?

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger