Amsterdam German Studies Lectures: Berlin - Biographie einer grossen Stadt
Auteur Jens Bisky in gesprek met Krijn Thijs

Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam

Datum: maandag 14 september 2020 om 20:00 uur
Locatie: Doopsgezinde Singelkerk Let op: ingang via de Herengracht 431, Amsterdam
Informatie: Voertaal: Duits. Contact/Reserveren: +31 20 5312908 | cultuur-amsterdam@goethe.de
Toegang: Prijs: € 5,00 | met korting: € 3,00 | studenten/met Goethe-Pass: gratis
Amsterdam German Studies Lectures: Berlin - Biographie einer grossen Stadt
© Rowohlt Berlin

In zijn nieuwste boek Berlin – Biographie eines grossen Stadt presenteert auteur Jens Bisky de geschiedenis van een bijzondere stad. Een stad, waarin zowel de Duitse alsook de Europese geschiedenis samenkomen. Bisky toont het fascinerende verhaal van Berlijn, van de Dertigjarige oorlog tot nu. Op 14 september gaat Krijn Thijs met de auteur in gesprek.

Berlin revisited

Over het boek:
Parvenu van de grote steden, laboratorium van de moderniteit, symbool van de verscheurde 20e eeuw: niet alleen de Duitse maar ook de Europese geschiedenis is geconcentreerd in Berlijn. Jens Bisky heeft beide in gedachten als hij de ontwikkeling van de stad beschrijft sinds de opkomst tot een Pruisische residentie. Berlijn was zeer veelzijdig en open: voor de vervolgde Franse hugenoten en de denkers van de Verlichting onder Hohenzollern-heerschappij en later als metropool van proletariërs en grote industriëlen, kunstenaars en journalisten en als "place to be" van de Golden Twenties. Bisky maakt dit alles levendig tastbaar, vooral ook de verwoesting in de Tweede Wereldoorlog en de gespannen sfeer na 1945, toen de grote machtsblokken hier tegenover elkaar stonden.
Jens Bisky presenteert de geschiedenis van Berlijn zoals die in decennia niet meer is gezien, van de Dertigjarige Oorlog tot nu. Een fascinerend verhaal over opkomst en neergang, val en een nieuw begin – en tegelijkertijd een aangrijpend panorama van de Duitse en Europese geschiedenis zoals dat wordt weerspiegeld in een unieke metropool.

Jens Bisky, geboren in 1966 in Leipzig, studeerde cultuurwetenschappen en Duitse taal- en letterkunde in Berlijn. Hij schreef voor de Berliner Zeitung en is sinds 2001 hoofdredacteur van de Süddeutsche Zeitung. Hij is ook de auteur van verschillende veelgeprezen boeken, waaronder Geboren am 13. August (2004), Kleist – Eine Biographie (2007) en recentelijk Unser König – Friedrich der Große und seine Zeit (2011). In 2017 kreeg Bisky de Johann Heinrich Merck Prijs voor Literaire Kritiek en Essay van de Duitse Academie voor Taal en Poëzie.

Krijn Thijs is historicus en wetenschappelijk medewerker bij het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA). Hij studeerde Geschiedenis aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en schreef daarna een proefschrift over het politieke gebruik van de Berlijnse stadsgeschiedenis in het Derde Rijk, de DDR en West‐Berlijn aan het Zentrum für Zeithistorische Forschung te Potsdam. Sinds 2009 is hij werkzaam bij het DIA. Hij begeleidt het DAAD-Graduiertenkolleg, organiseert workshops en lezingen en houdt colleges (Geschiedenis, Duitslandstudies) aan de Universiteit van Amsterdam.

Graag reserveren via: +31 20 5312908 | cultuur-amsterdam@goethe.de

Let op! De ingang is op Herengracht 431.

De bijeenkomst is ook te volgen via YouTube Livestream: https://youtu.be/ettZiZ-WBrw

 

De Amsterdam German Studies Lectures zijn gewijd aan actueel onderzoek naar de nieuwste geschiedenis van Duitsland en Europa. De initiatiefnemers nodigen enkele malen per jaar een gerenommeerde buitenlandse academicus uit, om zijn/haar onderzoek in een openbare lezing aan een Nederlands publiek te presenteren.

Duitsland Instituut Amsterdam i.s.m. met het Goethe-Institut Amsterdam


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger