Deutsches Kino | Nur eine Frau (Amsterdam)

Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam

Datum: dinsdag 27 juli 2021 om 19:15 uur
Locatie: Het Ketelhuis, Pazzanistraat 4, Amsterdam
Informatie: Voor meer informatie zie: www.ketelhuis.nl
Toegang: Prijs: € 10,50 | met korting: € 9,50
Deutsches Kino | Nur eine Frau (Amsterdam)
© Vincent TV

Een filmbiografie over de in Berlijn opgegroeide Turks-Koerdische Hatun 'Aynur' Sürücü. In 1999 houdt de zwangere Aynur het niet meer uit bij haar schoonfamilie in Istanbul en keert terug naar haar familie in Berlijn. Die is het echter niet eens met haar keuze voor een zelfstandig bestaan.

Op jonge leeftijd wordt Hatun 'Aynur' Sürücü uitgehuwelijkt aan een neef in Turkije, die haar mishandelt. Hoogzwanger vlucht Aynur terug naar haar streng soennitische familie in Berlijn, maar die blijkt meer geïnteresseerd in de familie-eer dan in Aynurs lot. Ze probeert uit alle macht eigen keuzes te maken in het leven, ook als die tegen de traditie in gaan. Dat lukt haar behoorlijk, zelfs als alleenstaande moeder. Maar haar relatie met haar familie blijft moeizaam: die varieert van voorzichtige toenadering tot regelrechte bedreiging.

Nur eine Frau is gebaseerd op een eerwraakzaak uit 2005. Al in een van de eerste scènes wordt duidelijk dat het niet goed afloopt met Aynur. Regisseur Sherry Hormann (Desert Flower, 2009) geeft het eerwraakgenre een gewaagde draai, die hier goed uitpakt: de film wordt verteld door Aynur zelf. Dat doet ze droog en feitelijk, alsof ze een journalist is die haar leven verslaat, terwijl de begeleidende beelden een stuk krachtiger zijn. Met deze aanpak geeft Hormann het slachtoffer letterlijk een stem. Doordat af en toe foto’s en videomateriaal van de echte betrokkenen in de film zijn verwerkt, krijgt het verhaal een realistische en universele lading.

Regisseur: Sherry Hormann
met: Almila Bagriacik, Rauand Taleb, Aram Arami e.a.
DE 2019, 90 min

Trailer

 

De filmreeks DEUTSCHES KINO staat in het teken van bijzondere Duitse speelfilms en documentaires. Alle films zijn Engels ondertiteld.

Duitsland Instituut Amsterdam i.s.m. het Goethe-Institut Amsterdamhet Ketelhuis en het Filmhuis Lumen.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger