Boekpresentatie | Reinjan Mulder: Zwavelwater - de verborgen geschiedenis van een Nederlands-Duits kuuroord
met o.a. Hella Rottenberg (schrijfster), Hanco Jürgens (DIA) en Bernard Hulsman (NRC-architectuurcriticus)

Datum: donderdag 18 april 2019 om 20:00 uur
Locatie: Goethe-Institut Amsterdam, Herengracht 470, Amsterdam
Informatie: Voertaal: Nederlands
Toegang: Prijs: € 5,00 | met korting: € 3,00 | studenten/met Goethe-Pass: gratis
Boekpresentatie | Reinjan Mulder: Zwavelwater - de verborgen geschiedenis van een Nederlands-Duits kuuroord
© Uitgeverij Boom

In de zomer van 1966 beleefde Reinjan Mulder, toen 17 jaar oud, een idyllische vakantieweek in een chalet aan de Zuid-Duitse Tegernsee. Jaren later ontdekte hij dat deze plek het decor was van een veelbewogen geschiedenis. Op donderdag 18 april presenteert hij zijn nieuwe boek. 

Het chalet waar Reinjan Mulder in 1966 verbleef, werd in 1926 gebouwd door de Nederlandse mijningenieur Adriaan Stoop, een van de grondleggers van Shell, die een bron van geneeskrachtig zwavelwater had gevonden in het gebied en er een lucratief kuuroord had ontwikkeld. In de jaren dertig kwamen veel vooraanstaande nazi's naar het meer, onder wie Heinrich Himmler. Op 30 juni 1934 begon in het kuurhotel de beruchte 'Nacht van de Lange Messen': SA-leider Ernst Röhm werd door Hitler van zijn bed gelicht, waarna hij koelbloedig werd vermoord en in heel Duitsland een grote moordpartij begon.

In het boek Zwavelwater - de verborgen geschiedenis van een Nederlands-Duits kuuroord reist Reinjan Mulder terug naar het 'schuldige landschap' van zijn jeugd, op zoek naar de Nederlandse betrokkenheid bij het Duitse drama.

Schrijver en beeldend kunstenaar Reinjan Mulder (1949) promoveerde op Misdaad en macht, een studie naar het strafrechtssysteem van de DDR, en werkte als uitgever en literatuurredacteur bij NRC Handelsblad. In 2016 toonde het Rijksmuseum zijn fotowerk Objectief Nederland.

Sprekers zijn o.a. Hanco Jürgens, Hella Rottenberg en Bernard Hulsman, met ook aandacht voor de verhouding Nederland-Duitsland.

Hanco Jürgens is wetenschappelijk medewerker van het Duitsland Instituut Amsterdam. Hij studeerde geschiedenis in Utrecht, doceerde aan de Universiteit Utrecht (als student-assistent), de Hogeschool Domstad, de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, de Radboud Universiteit Nijmegen (geschiedenis en honours programma) en de Universiteit van Amsterdam. Jürgens houdt zich bezig met de moderne geschiedenis van Duitsland in Europees perspectief.

Hella Rottenberg is journalist en schrijfster. Ze schreef in samenwerking met haar nicht Sandra het boek De sigarenfabriek van Isay Rottenberg over het bedrijf van haar grootvader in nazi-Duitsland. Het boek stond op de shortlist van de Libris-geschiedenisprijs 2018. Ze is mede-oprichter van het digitaal kennisplatform RaamopRusland.nl.

Bernard Hulsman (1958) is redacteur van NRC Handelsblad en schrijft sinds 1985 over architectuur en popmuziek. Hulsman schreef onder meer Zwanenzangen – De laatste liederen van vroeggestorven pophelden (met Pieter Steinz), De krul en andere modes in de architectuur, Hollandse Hemels – Koepels in Nederland en Double Dutch – Nederlandse architectuur na 1985.

Het Goethe-Institut Amsterdam in samenwerking met Uitgeverij Boom.

Tags: literatuur

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger