Boekpresentatie | The bystander in Holocaust history
met Abram de Swaan (Amsterdam), Ulrich Herbert (Freiburg), Geraldien von Frijtag (Utrecht). Chairs: Christina Morina/Krijn Thijs (DIA)

Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam

Datum: donderdag 14 maart 2019 om 20:00 uur
Locatie: SPUI25, Spui25 - 27, Amsterdam
Informatie: Aanmelden via http://www.spui25.nl/
Toegang: Voertaal: Engels
Boekpresentatie | The bystander in Holocaust history
© Berghahn Books

Ooit verdeelde Raul Hilberg de geschiedenis van de Holocaust over drie grote categorieën: daders, slachtoffers en omstanders. De laatste groep is altijd het breedst, het vaagst en ook het meest omstreden gebleven. Op 14 maart wordt de 'bystander' vanuit verschillende disciplines belicht en bediscussieerd.

Moreel beladen en analytisch moeilijk te vangen – in hoeverre maken ‘omstanders’ deel uit van het gewelddadige proces? Dragen toeschouwers ook verantwoordelijkheid, of zelfs schuld? Niet alleen in Nederland, maar overal in Europa zorgt de figuur van de vermeend ‘gewone’ en ‘niet-betrokken’ tijdgenoot voor publieke controversen, of die nu de gedaante aanneemt van de getuige, de Mitläufer, de toeschouwer of de profiterende Volksgenosse. In het wetenschappelijk onderzoek is de rol van de ‘omstander’ de laatste jaren steeds belangrijker geworden, zonder aan ambivalentie en complexiteit in te boeten. Daarover verschijnt nu het boek “Probing the Limits of Categorization. The Bystander in Holocaust History” (ed.  Christina Morina/Krijn Thijs, New York: Berghahn Books 2019).

Drie gerenommeerde wetenschappers uit verschillende disciplines reageren op de publicatie en discussiëren met het publiek: de Nederlandse socioloog Abram de Swaan (Amsterdam), de Duitse historicus Ulrich Herbert (Freiburg), en de Nederlandse historicus Geraldien von Frijtag (Utrecht). Christina Morina (Amsterdam) is een Duitse historicus en sinds 2015 DAAD Visiting Assistant Professor aan het Duitsland Instituut Amsterdam. Krijn Thijs (Amsterdam) is historicus en wetenschappelijk medewerker bij het Duitsland Instituut Amsterdam.

Aanmelden kan via SPUI25.

De voertaal van deze avond is Engels. 

Op vrijdag 15 maart vindt het Graduiertenkolleg 'Bystander studies? The social context of genocidal violence in Nazi-occupied Europe' plaats dat de discussie over de figuur van de omstander in academische kring voortzet.

Download het programma


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger