In Memoriam Progromnacht 1938
Met Ivo Weyel, Hella en Sandra Rottenberg o.l.v. Mischa Cohen

Activiteit van externe partij

Datum: donderdag 8 november 2018 om 20:00 uur
Locatie: Goethe-Institut Amsterdam, Herengracht 470, Amsterdam
Informatie: Voertaal: Nederlands
Toegang: Prijs: € 5,00 | met korting: € 3,00 | studenten gratis
In Memoriam Progromnacht 1938
© Herman van Heusden (foto midden) | Jelmer de Haas (foto's rechts en links)

80 jaar geleden vond in Duitsland en Oostenrijk de Reichspogromnacht plaats. Ter nagedachtenis organiseert het Goethe-Institut Niederlande een avond met vier Nederlandse auteurs die vertellen over hun familiegeschiedenis. 

In de nacht van 9 op 10 november 1938 vernielden de nationaal-socialisten talloze joodse synagogen, bedrijven, winkels en woningen; doodslag en geweld luidden toen de offensieve jodenvervolging in. Op 8 november vertellen Nederlandse auteurs over hoe hun familiegeschiedenis door de gebeurtenissen beïnvloed zijn.

De sprekers zijn:

Hella en Sandra Rottenberg | Zij schreven De sigarenfabriek van Isay Rottenberg – de verborgen geschiedenis van een joodse Amsterdammer in nazi-Duitsland. Het is het verhaal van hun grootvader die in 1932 een sigarenfabriek in het stadje Döbeln bij Dresden overnam.

Ivo Weyel | Zijn publicatie Oorlogszoon gaat over de onderduikjaren van zijn vader die daarover een dagboek bijhield. Samengesteld uit dagboekfragmenten van zijn vader en bespiegelingen uit zijn eigen leven, groeit Oorlogszoon uit tot een uniek dubbeldagboek dat diep ontroert.

Mischa Cohen | Hij publiceerde eveneens dit jaar De nazi-leerling – De schuldige jeugd van Dick Woudenberg. Het is het verhaal van Dick Woudenberg (1928), zoon van NSB-topman Hendrik Jan Woudenberg. Mischa Cohen sprak met Dick Woudenberg en dook in brieven, dagboeken en herinneringen.

Meer info via het Goethe-Institut en op Facebook

Goethe-Institut Niederlande in samenwerking met Uitgeverij Atlas Contact


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger