Voordracht | Armando: Künstler im Kulturtransfer
door Britta Bendieck

Activiteit van externe partij

Datum: dinsdag 18 september 2018 om 17:00 uur
Locatie: Ambassade van de Bondsrepubliek Duitsland, Groot Hertoginnelaan 18 20, Den Haag
Informatie: Aanmelden via: ku-s@denh.diplo.de of 070 3420638
Toegang: Gratis
Voordracht | Armando: Künstler im Kulturtransfer
© Carmen Vossen

18 september aanstaande zou Armando zijn 89ste verjaardag vieren. Op 1 juli jongstleden overleed hij echter. Met zijn tomeloze nieuwsgierigheid en energie had hij een scherpe blik op de wereld en op het lot van anderen en hemzelf daarin. In deze lezing vertelt Britta Bendieck meer over Armando, zijn literaire werk en kunst. 

Als één van de belangrijkste naoorlogse kunstenaars van Europa heeft Armando, met zijn imposante oeuvre, in de betrekkingen tussen Nederland en Duitsland een belangrijke bijdrage geleverd aan de reflectie over zelfbeeld en beeld van de ander.

In deze lezing laat Britta Bendieck aan de hand van voorbeelden uit Armando’s literaire werk zien met welke artistieke strategieën de kunstenaar de categorieën van vreemdeling en het eigen ik uit hun voegen trekt. De biografie van de kunstenaar komt daarbij steeds weer als rode draad naar voren.

Britta Bendieck is als docente Duitslandstudies verbonden aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) en hoofd Duitslanddesk bij het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA). In 2017 promoveerde zij op Armando, Duitsland en de Nederlandse herinneringsdiscours. Haar dissertatie ‚Aufzeichnungen über den Feind – Armando, Deutschland und der niederländische Erinnerungsdiskurs‘ verschijnt eind 2018 in de reeks Amsterdam German Studies bij Synchron  Publishers.

Genootschap Nederland Duitsland in samenwerking met de Ambassade van de Bondsrepubliek Duitsland in Den Haag.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger