Lezing I Frits Boterman over Oswald Spengler

Activiteit van externe partij

Datum: woensdag 26 september 2018 om 20:00 uur
Locatie: Coehoornsingel 1, 7201 AA Zutphen, Nederland
Informatie: € 10,00 - verkrijgbaar in de boekhandel Van Someren & Ten Bosch
Lezing I Frits Boterman over Oswald Spengler
© Boom

In 2017 verscheen de eerste Nederlandse vertaling van De ondergang van het Avondland van Oswald Spengler. Frits Boterman promoveerde in 1992 op de Duitse cultuurpessimist en diens magnum opus. Op 26 september geeft hij een lezing over Spengler in Zutphen. 

Door de opkomst van de techniek en het kapitaal kwam in het begin van de twintigste eeuw de oude intellectuele elite in de marge terecht. Spengler, onderdeel van die elite, nam een unieke positie in: hij vond dat men juist moest meebewegen met de nieuwe tijd. De consequentie daarvan was volgens hem dat de democratie afgeschaft moest worden en dat een nieuwe elite de macht zou krijgen. Toch verwierp Spengler het nationaalsocialisme, dat hij te 'volks' vond, net als het racisme en het antisemitisme van deze beweging. Boterman nuanceert de vele misverstanden over Spengler. Zonder hem op te hemelen of neer te sabelen schetst hij een helder beeld van Oswald Spengler.

Frits Boterman (1948) is emeritus hoogleraar Moderne Geschiedenis van Duitsland na 1750. In 1992 promoveerde hij op het proefschrift Oswald Spengler en Der Untergang des Abendlandes. Hij publiceerde onder meer Moderne Geschiedenis van Duitsland 1800-heden, Terug naar Berlijn. Duitsland na de val van de Muur, Duitse dichters en denkers. Het belang van cultuur in de moderne Duitse geschiedenis en Cultuur als macht. Cultuurgeschiedenis van Duitsland 1800-heden.

Reserveren is mogelijk, mits de kaarten binnen twee weken na reservering worden afgehaald.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger