Spengler-dag

Datum: zaterdag 15 september 2018 om 10:30 uur tot 16:15 uur
Locatie: Zeeuwse Bibliotheek, Kousteensedijk 7, Middelburg
Informatie: Voorinschrijving gewenst i.v.m. beperkt aantal plaatsen: triple.eye@outlook.com
Toegang: € 14,80 (inclusief koffie bij binnenkomst, bij inlevering Triple Eye- inschrijfformulier).
Spengler-dag
© Boom Uitgeverij

Stichting Triple Eye organiseert op zaterdag 15 september een Spengler-dag in het Auditorium van de bibliotheek in Middelburg. Deze valt samen met 100 jaar De ondergang van het Avondland van Oswald Spengler. Op de Spengler-dag houdt onder meer historicus Frits Boterman een inleiding over zijn boek Oswald Spengler. Een intellectuele biografie.

De cultuurfilosoof Oswald Spengler (1880-1936) beleefde in 2017 een ware revival met de verschijning van de eerste Nederlandse vertaling van zijn magnum opus, Der Untergang des Abendlandes. De meningen over Spenglers werk lopen uiteen: diverse intellectuelen verklaren sterk beïnvloed te zijn door zijn gedachtengoed, andere stellen dat er een verband bestaat tussen de conservatieve, antidemocratische denker en de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog.

Op de Spengler-dag houdt professor Frits Boterman een inleiding over zijn Spengler-biografie Oswald Spengler. Een intellectuele biografie waarvan op 6 september een heruitgave verschijnt bij Boom. 

Boterman geeft hier een gedetailleerd en indringend beeld van Spenglers leven en werk. Hij beschrijft uitvoerig hoe Spengler onder de invloed van de Eerste Wereldoorlog veranderde van een apolitieke cultuurcriticus in een revolutionair-conservatieve politiek ideoloog die de democratie van de Weimarrepubliek te vuur en te zwaard bestreed. 

Frits Boterman (1948) is emeritus hoogleraar Moderne Duitse geschiedenis aan de UvA en geldt als een van de belangrijkste experts op het gebied van de geschiedenis van Duitsland in het algemeen en Oswald Spengler in het bijzonder. 

Naast prof. Boterman zullen andere Spengler-kenners een inleiding geven waaronder dr. Ad Verbrugge (filosoof), Jelle van Baardewijk MA (filosoof) en dr. Thierry Baudet (jurist, historicus, filosoof).

Boekhandel de Drvkkery verzorgt de boekverkoop.

Programma

10.30 uur Opening zaal
11.00 uur Aanvang ochtendprogramma
13.00 uur Lunchpauze
13.45 uur Aanvang middagprogramma
15.30 uur Q&A
16.15 uur Afsluiting

Boom

Zeeuwse bibliotheek


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger