Debat, muziek en film: Wij kinderen van de DDR
Van en met jonge Oost-Duitsers

Activiteit van externe partij

Datum: maandag 26 november 2012 om 20:00 uur
Locatie: De Unie, Mauritsweg 34-35, Rotterdam
Informatie: Voertaal: Nederlands en Duits
Toegang: Reserveren via: reserveren@deunie.nu

Als kinderen leefden ze in de socialistische staat DDR. Als pubers groeiden ze op in de roerige jaren negentig van het verenigde Duitsland. Als jonge volwassenen gaan ze op in het nieuwe Europa en voelen ze tegelijkertijd dat ze anders zijn: Oost-Duits. Ze zijn de zielige clichés voorbij en praten open, nieuwsgierig, peinzend en trots over hun leven.

'Wij kinderen van de DDR' is een avond vol verhalen, debat, muziek en film van en met jonge Oost-Duitsers. Michael Hacker en Christine Steinhäuser schreven mee aan het pas verschenen boek 'Dritte Generation Ostdeutschland'. Ira Wedel en Ronald Vietz maakten de film 'This Ain't California' over skaters in de DDR. De presentatie is in handen van journalist en Duitsland-kenner Hans Verbeek. DJane Suna ondersteunt hem aan de draaitafels met Oost-Duitse muziek.

De initiatiefgroep 'Dritte Generation Ostdeutschland', die twee jaar geleden is opgericht, ziet zichzelf als een netwerk voor gebleven en vertrokken Oost-Duitsers die tussen 1975 en 1985 zijn geboren. Het doel van de groep is de ontwikkeling van ideeën voor de toekomst en de gedachtewisseling over het verleden. Aan dit project nemen ook mensen deel die uit West-Duitsland en Oost-Europa afkomstig zijn. De leeftijdsgrens is niet bindend, iedereen is welkom. Een van de vragen die hen bezighoudt, is hoe men de ervaringen met de omwenteling voor de toekomst kan gebruiken. Hun stelling: door de ervaring met de omwenteling kunnen ze goed omgaan met crisissituaties. En: een socialisatie in twee systemen is een voordeel.

Na afloop van de bijeenkomst wordt de film 'This Ain’t California' (2012, regie: Marten Persiel, Duits met Engelse ondertitels) over skateboarders in de DDR vertoond. De film biedt een onbekend perspectief op het leven in de DDR en sluit aan bij de verschillende invalshoeken van de deelnemers aan het project 'Dritte Generation Ostdeutschland'.

Meer informatie:
De Unie
Trailer 'This Ain't California'

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger