Voordracht | Eva Cossée - Charlotte Salomon
Leven? Of Theater?

Datum: woensdag 31 januari 2018 om 14:30 uur tot 15:30 uur
Locatie: Joods Historisch Museum, Nieuwe Amstelstraat 1, Amsterdam
Informatie: Voertaal: Nederlands. Meer informatie en aanmelden via: www.genootschapnld.nl
Toegang: vrij (op vertoon van een toegangsbewijs van het Joods Cultureel Kwartier)
Voordracht | Eva Cossée - Charlotte Salomon © Genootschap Nederland-Duitsland

De werken van de Joods-Duitse schilderes Charlotte Salomon zijn nu te zien in het Joods Historisch Museum. Naar aanleiding van de tentoonstelling Leven? Of Theater?  laat Eva Cossée, die meerdere publicaties over het werk van de kunstenares uitbracht, de levensloop van Charlotte Salomon zien aan de hand van circa 100 aquarellen uit haar werk.

Charlotte Salomon (1917-1943) groeide op in een bourgeois Duits-joods milieu in Berlijn. Daar leefde ze als jong meisje relatief onbezorgd tot de nationaalsocialistische machtsovername in 1933. Salomon werd in 1936 toegelaten tot de kunstacademie. Ze werd al snel gezien als veelbelovend talent, totdat men erachter kwam dat ze Joods was en ze de kunstacademie moet verlaten. In januari 1939 ontvluchtte Charlotte Berlijn en reisde naar haar grootouders in Zuid-Frankrijk, die nazi-Duitsland al in 1933 verlaten hadden. In 1940, na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, pleegde haar grootmoeder zelfmoord. Toen pas werd Charlotte verteld dat ook haar moeder in 1926 een einde aan haar leven had gemaakt. De arts raadde haar aan na haar tijdelijke internering weer te gaan schilderen. In 18 maanden maakte ze 1.325 schilderijen, om mentaal te overleven. In vele honderden gouaches herschiep ze haar leven als een geschilderd theaterstuk. Charlotte Salomon werd in 1943 in Auschwitz vermoord.


Eva Cossée studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde, Algemene Literatuurwetenschap en Scandinavische talen aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Ze doceerde aan de Vakopleiding voor de boekhandel en had jarenlang een rubriek in Vrij Nederland. Ze werkte bij verschillende uitgeverijen, tot ze in 2001 samen met Christoph Buchwald de zelfstandige literaire uitgeverij Cossee oprichtte.

Genootschap Nederland-Duitsland in samenwerking met Joods Cultureel Kwartier en Uitgeverij Cossee.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger