Toneel & documentaire | Eros en utopie - "Die Sonneninsel" als levensideaal (Amsterdam)
Voordracht uit brieven van Elisabeth Elsaesser en vertoning documentaire "Die Sonneninsel"

Activiteit van externe partij

Datum: dinsdag 21 november 2017 om 18:00 uur
Locatie: Goethe Institut Amsterdam, Herengracht 470, Amsterdam
Informatie: Voertaal: Duits, Engels. Aanmelden via info@amsterdam.goethe.org
Toegang: €5,00 | met korting: €3,00 | studenten: vrij
Toneel & documentaire |  Eros en utopie - "Die Sonneninsel" als levensideaal (Amsterdam)
© 2017 MES / strandfilm / ZD

Filmhistoricus Thomas Elsaesser praat op 21 november over zijn documentaire Die Sonneninsel waarin hij middels persoonlijk filmmateriaal en brieffragmenten de sfeer van omslag en omwenteling oproept die eind jaren twintig en begin jaren dertig heerste in Frankfurt en Berlijn.

In de documentaire reconstrueert Thomas Elsaesser een bijzondere 20ste-eeuwse familiegeschiedenis, die zich focust op een ingrijpende periode vol hoop en tweedracht, en passie en ideeën voor een nieuw leven. Centraal staan de uiteindelijk ijdel gebleken utopieën van een nieuwe gemeenschap die streeft naar een samengaan van techniek en natuur in een duurzame kringloop.  Een film over alternatieve levensidealen die destijds niet werden gerealiseerd, maar tegenwoordig actueler lijken dan ooit.

De documentaire richt zich ook op de carrière van de bekende Frankfurtse stadsarchitect Martin Elsaesser (1884-1957) in de jaren tussen 1925 en 1945 en de turbulente relatie van zijn vrouw Liesel met de onaangepaste en idealistische tuinarchitect Leberecht Migge. De film zinspeelt op de intensiteit en complexiteit van deze driehoeksverhouding.

Voorafgaand aan de filmvertoning houdt de Berlijnse actrice Nicola Ruf – achterkleinkind van het echtpaar Elsaesser – een theatrale voordracht waarin ze fragmenten uit de liefdesbrieven van Liesel en Migge presenteert. 

Na de filmvertoning vindt er een Q&A met Thomas Elsaesser en Anna Seidl plaats. 
Thomas Elsaesser is emeritus professor aan de Universiteit van Amsterdam (afdeling media en cultuur). Van 2006 tot 2012 was hij visiting professor aan de Yale University en sinds 2012 leert hij parttime aan de Columbia University, New York.Elsaesser is het kleinkind van de gerenommeerde Duitse architect Martin Elsaesser, een van de hoofdpersonen van Die Sonneninsel.
Anna Seidl is docente Duitse taal en cultuur aan de Universiteit van Amsterdam.

Een samenwerking tussen het Goethe Institut Amsterdam en het Genootschap Nederland Duitsland (GNLD).

 


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger