Boekpresentatie & lezing | Margret Greiner: Es ist mein ganzes Leben
Biografie over Charlotte Salomon

Datum: woensdag 22 november 2017 om 14:30 uur
Locatie: Joods Historisch Museum, Nieuwe Amstelstraat 1, Amsterdam
Informatie: Voertaal: Engels. Aanmelden en meer informatie via: www.jck.nl
Toegang: Gratis op vertoon van entreebewijs voor het Joods Cultureel Kwartier
Boekpresentatie & lezing | Margret Greiner: Es ist mein ganzes Leben © Wikipedia Commons

Dit jaar zou de honderdste verjaardag van de Joods-Duitse schilderes Charlotte Salomon zijn geweest. Margret Greiner schreef de Duitstalige biografie van Charlotte Salomon, die dit jaar verscheen als Es ist mein ganzes Leben. Op 22 november komt zij naar het Joods Historisch Museum voor een boekpresentatie.

Charlotte Salomon, geboren op 16 april 1917, groeit op in Berlijn in een Joods gezin. Op jonge leeftijd krijgt zij al snel te maken met de dood: haar moeder, tante en oma plegen zelfmoord en ze moet vrezen voor de naziterreur. 

Salomon wordt in 1936 toegelaten tot de kunstacademie. Ze wordt al snel gezien als veelbelovend talent, totdat men erachter komt dat ze Joods is en ze de kunstacademie moet verlaten. Op 21-jarige leeftijd gaat ze in ballingschap naar Zuid-Frankrijk, waar de arts haar aanraadt na haar tijdelijke internering weer te gaan schilderen. In 18 maanden maakt ze 1.325 schilderijen, waarvan ze er bijna 800 selecteert en bundelt als een autobiografische reeks. Het is haar hele leven.

Voor haar biografie onderzocht Margret Greiner de historische feiten achter het geschilderde dagboek. Op 22 november stelt ze deze werken en het leven van de kunstenares centraal in het kader van de tentoonstelling Charlotte Salomon. Leven? Of Theater? Ook leest ze voor uit Es ist mein ganzes Leben.

Een samenwerking tussen het Joods Historisch Museum en het Goethe-Institut Niederlande.

Aanmelding via de website van het Joods Cultureel Kwartier.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger