Amsterdam German Studies Lectures: Astrid Erll
Odyssean Travels – A Literary History of Modern Memory

Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam

Datum: donderdag 16 november 2017 om 17:00 uur
Locatie: SPUI25, Spui 25-27, Amsterdam
Informatie: Voertaal is Engels.
Toegang: Vrij toegang, aanmelding verplicht via www.spui25.nl
Amsterdam German Studies Lectures: Astrid Erll
© Astrid Erll

Astrid Erll spreekt in het kader van onze lezingenreeks Amsterdam German Studies Lectures over de literaire geschiedenis van het culturele geheugen.

Odysseus is overal te vinden: in Goethe’s Werther en in James Joyce’s Ulysses, in populaire reisverhalen, in de road movies van Hollywood en ook in de manier hoe wij over de actuele vluchtelingencrisis spreken. Hoe kunnen wij de levensduur van zo een krachtvol paradigma begrijpen? In haar voordracht richt Erll zich op de longue durée van het culturele geheugen en laat zij zien hoe– al sinds eeuwen– Homerus’ Odyssee door tijd en ruimte is ‘gereisd’. De Odyssee is een uitstekend voorbeeld van hoe transcultureel het geheugen is; een tekst die de scheidingslijnen tussen ‘oost’ en ‘west’ of tussen Europa en elders doorkruist. Ook de voordracht is een Odyssee, namelijk door de literaire en culturele geschiedenis. Erll laat hiermee zien hoe fundamenteel relationeel het hele culturele geheugen is en wat dit relationele in het hier en nu zou kunnen betekenen.

Deze voordracht komt voort uit een actueel project gesponsord door de Volkswagen Foundation (Opus Magnum-subsidie). Het project streeft ernaar literaire en historische Memory Studies te bevorderen. Het concentreert zich op vertalingen, herschrijvingen en optimaliseringen van de Odyssee sinds de 18e eeuw, evenals op discussies over ‘Homerus’ als cultureel erfgoed met als doel meer inzicht te krijgen in de logica van het ‘moderne geheugen’.

Meer informatie
Aanmelden

Astrid Erll is professor Anglophone Literature aan de Goethe-Universiteit in Frankfurt. Haar expertise ligt op het gebied van de Eerste Wereldoorlog, de Spaanse burgeroorlog, Brits kolonialisme in India en de Vietnam oorlog. Ze schreef o.a. Memory in Culture/ Kollektives Gedächtnis und Erinnerungskulturen (2005, tweede ed. 2011), een kennismaking met de memory studies.

De Amsterdam German Studies Lectures zijn gewijd aan actueel onderzoek naar de nieuwste geschiedenis van Duitsland en Europa. De initiatiefnemers nodigen enkele malen per jaar een gerenommeerde buitenlandse academicus uit, om zijn onderzoek in een openbare lezing aan een Nederlands publiek te presenteren.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger