Gesprek | De Frans-Duitse as: tegenpolen of partners?
met Marleen Rensen, Hanco Jürgens, Pieter van den Blink en Willem van Ewijk

Datum: woensdag 28 juni 2017 om 17:00 uur tot 18:30 uur
Locatie: Spui25, Spui 25-27, Amsterdam
Informatie: Meer informatie via www.spui25.nl
Toegang: Gratis. Aanmelden via de website van spui25.
Gesprek | De Frans-Duitse as: tegenpolen of partners? © Pixabay

Marine Le Pen stelde tijdens het laatste verkiezingsdebat dat Frankrijk hoe dan ook door een vrouw zou worden geregeerd, zijzelf óf Angela Merkel. Wat is daar van waar? Een middag over de Frans- Duitse as met Marleen Rensen, Hanco Jürgens, Pieter van den Blink en Willem van Ewijk.

In de EU is de Frans-Duitse as altijd belangrijk geweest; de betrekkingen van de twee landen kennen een lange geschiedenis (niet alleen van samenwerking, maar ook van rivaliteit) en hebben hun stempel gedrukt op de geschiedenis van Europa. Zijn Frankrijk en Duitsland elkaars tegenpolen? Hoe was hun relatie, en hoe zal die er onder Macron en in de toekomst uitzien?

De sprekers
Marleen Rensen studeerde cultuur- en wetenschapsstudies in Maastricht en promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam op een proefschrift over literatuur en tijdsbeleving in de jaren dertig (Lijden aan de tijd. Franse intellectuelen in het interbellum, 2009). Daarnaast is ze aan de UvA  werkzaam als universitair docent moderne Europese letterkunde en geeft het vak ‘De Frans-Duitse as’.

Hanco Jürgens is wetenschappelijk medewerker van het Duitsland Instituut Amsterdam. Hij is coördinator van het Graduiertenkolleg van het DIA en coördinator van de master Duitslandstudies aan de UvA. Hij studeerde geschiedenis in Utrecht, Jürgens houdt zich bezig met de moderne geschiedenis van Duitsland in Europees perspectief. In 2014 publiceerde hij Na de val, Nederland na 1989 en deze maand verscheen de bundel De vleugels van de adelaar. Duitse kwesties in Europees perspectief.

Pieter van den Blink is schrijver, journalist en eindredacteur van 360 Magazine. Eerder was Van den Blink redacteur bij dagblad Trouw, correspondent in Parijs voor diverse media en adjunct-hoofdredacteur van Vrij Nederland. Hij studeerde Nederlandse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam en schrijft veel over (Franstalige) literatuur. Hij schreef o.a. 121 Rue de Lille (2007) en Voor het oog van Job (2009).

Willem van Ewijk (moderator) is journalist en redacteur van Folia, het weekblad voor de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam. Eerder werkte hij voor de Volkskrant en schreef hij vanuit Parijs voor onder meer De Groene Amsterdammer en De Nieuwe Pers.

Deze bijeekomst is het begin van een reeks verdiepende bijeenkomsten over Europa. Voor iedereen die voorbij het nieuws wil kijken en daarbij extra duiding zoekt.

Aanmelden kan via Spui25.

Spui25 in samenwerking met de Faculteit Geesteswetenschappen.  


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger