Theater | 'Leas Hochzeit' door Schauspielhaus Bochum
Naar 'Leedvermaak' van Judith Herzberg

Datum: dinsdag 25 april 2017 om 20:15 uur
Locatie: Koninklijke Schouwburg, Korte Voorhout 3, Den Haag
Informatie: De voorstelling is Duits gesproken en voorzien van Nederlandse boventitels.
Toegang: Prijzen: tussen €15,- (rang 4) en €31,50 (rang 1), via www.ks.nl
Theater | 'Leas Hochzeit' door Schauspielhaus Bochum © Koninklijke Schouwburg Den Haag

Het befaamde Duitse gezelschap Schauspielhaus Bochum speelt eenmalig in Nederland de indringende voorstelling 'Leas Hochzeit', naar het Holocaust-drama 'Leedvermaak' van Judith Herzberg. De regie is van de Nederlandse regisseur Eric de Vroedt. Het stuk wordt gespeeld in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

Ada en Simon, een joods echtpaar dat de Tweede Wereldoorlog niet zonder kleerscheuren heeft overleefd, geven een groot feest ter eren van het huwelijk van hun enige dochter. Naarmate de ogenschijnlijk zo vrolijke bruiloft vordert blijkt hoe iedereen getekend is door het verleden, waardoor een gelukkige toekomst op losse schroeven komt te staan.

Met subtiele humor heeft Judith Herzberg in 'Leedvermaak' een fijn weefsel uit vluchtige ontmoetingen en gespreksflarden gecreërd. De Holocaust, die zowel de schrijfster als haar personages hebben overleefd, vormt de traumatische achtergrond van dit aangrijpende verhaal. Ondanks het zware thema is de voorstelling vederlicht. Met veel humor en poëzie, kenmerkend voor het werk van Herzberg, en polonaises, dans, liedjes en komische intermezzo's. Een echt huwelijksfeest, met al het lief en leed dat daarbij hoort. 

De Nederlandse regisseur maakte van 'Leedvermaak' in Duitsland de voorstelling 'Leas Hochzeit', die in 2015 door de Duitse media lovend werd ontvangen:

'Eric de Vroedts wunderbar genaue, unspektakuläre Regie lässt das Ensemble zu großer Form auflaufen. […] Theaterkunst wie lange keine mehr in Bochum.' Andreas Rossmann in Frankfurter Allgemeine Zeitung

Eric de Vroedt strukturiert das Stück musikalisch, lässt die Gesellschaft mehrmals gemeinsam aus den Türen in den Salon fluten, schneidet fast wie im Film von einer Szene in die andere.’ Stefan Keim in Die Deutsche Bühne

Met o.a. Therese Dörr, NicoRaiko Küster, AdaAnke Zillich e.a.

Kaarten en meer informatie:

Koninklijke Schouwburg Den Haag

Voor het eerst sinds de jaren 80

De oorspronkelijke versie van 'Leedvermaak' is sinds de première in 1982 nooit meer opgevoerd in Nederland. Deze oerversie in de regie van Leonard Frank heeft mythische proporties aangenomen; er stonden in Amsterdam rijen van de kassa van theater Frascati tot aan De Dam. Herzbergs werk was destijds een grote doorbraak in de toneelwereld; een stuk over de verwerking van Holocaust over tweede generatie oorlogsslachtoffers was nog niet eerder gemaakt.

Leas Mahlzeit

Voorafgaand aan Leas Hochzeit kunt u aanschuiven bij Lea’s huwelijksmaal in het programma 'Leas Mahlzeit'. Deel samen met andere bruiloftsgasten het joodsgetinte driegangendiner, dat eindigt met het aansnijden van de bruidstaart. In theatrale intermezzo’s komen tijdens het diner bijzondere gasten aan het woord, die op hun eigen manier te maken hebben met de verwerking van een oorlogsgeschiedenis. Theatermaakster en schrijfster Nhung Dam probeert via theater en haar debuutroman 'Duizend vaders' haar Vietnamese ouders te begrijpen. Majoor Niels Roelen geeft door te schrijven zijn ervaringen als militair in Uruzgan een plek. Regisseur Eric de Vroedt licht zijn motivaties voor het maken van 'Leas Hochzeit' toe en HNT-acteurs Jaap Spijkers en Hannah Hoekstra spelen plotsklaps een scène.

'Leas Mahlzeit' begint om 17.30 (inloop vanaf 17.00) in de Paul Steenbergenfoyer en is Nederlands gesproken. Meer informatie


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger