Lezing met gesprek | Bettina Baltschev: Hel en Paradijs
Amsterdam en de Duitse Exilliteratuur

Activiteit van externe partij

Datum: donderdag 18 mei 2017 om 20:00 uur
Locatie: Goethe-Institut Amsterdam, Herengracht 470, Amsterdam
Informatie: Voertaal: Duits. Meer informatie en aanmelden via: info@amsterdam.goethe.org / 020 531 2900
Toegang: € 5,00, € 3,00 (korting), gratis (studenten en op vertoon van de GNLD-jaarkaart)
Lezing met gesprek | Bettina Baltschev: Hel en Paradijs
© Querido

De Duitse journaliste Bettina Baltschev volgt in haar boek Hel en Paradijs de sporen van Duitse schrijvers die rond 1933 vanwege het aan de macht gekomen nazisme het land ontvluchtten en hun werk laten publiceren bij pas opgerichte exiluitgeverijen in Amsterdam. Op 18 mei is zij te gast bij het Goethe-Institut en gaat in gesprek met Ewout van der Knaap. 

Veel Duitse schrijvers ontvluchtten vanaf 1933 het land vanwege het opgekomen nazisme, dat hun verbood hun werk te publiceren. Hun toevlucht zochten zij bij de opgerichte exiluitgeverijen Querido Verlag en Allert de Lange in Amsterdam. Daar werd hun werk uitgegeven en via diverse omwegen gedistribueerd. Klaus Mann, Joseph Roth, Vicki Baum en andere beroemde in ballingschap levende Duitse schrijvers bezochten om die reden vaak ook zelf de hoofdstad en lieten hun sporen achter. 

De Duitse journaliste Bettina Baltschev wandelt door het drukke Amsterdam anno 2016, op zoek naar sporen van de exilliteratuur: cafés waar de schrijvers samenkwamen en de uitgeverijen en boekhandels die ze tijdens hun reis bezochten. 

Naar aanleiding van de door Marc Wildschut vertaalde Nederlandse uitgave: Hel en paradijs – Amsterdam en de Duitse exilliteratuur is de auteur te gast in het Goethe-Institut.

Bettina Baltschev (1973, Berlijn) studeerde cultuurwetenschappen, journalistiek en filosofie in Leipzig en Groningen. Ze is schrijver en redacteur bij ARD Radio en pendelt tussen Leipzig en haar tweede woonplaats Amsterdam.

Ewout van der Knaap (1965) is hoofddocent Duitse letterkunde aan de Universiteit Utrecht. Hij is opleidingscoördinator van het BA-programma Duitse taal en cultuur, tutor van de MA Talenonderwijs en Communicatie (Educatieve MA). Hij was fellow van het Centre of Excellence for University Teaching (2007) en te Aachen onderzoeksfellow van de Alexander von Humboldt-Stiftung (2005).

Goethe-Institut Amsterdam in samenwerking met Berenberg Verlag, Singel Uitgeverijen|Querido en het Genootschap Nederland Duitsland.

Voor meer informatie klik hier


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger