Dag van de Duitse taal

Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam

Datum: donderdag 23 maart 2017
Locatie: Landelijk
Informatie: Meer informatie via machtmit.nl
Dag van de Duitse taal
© DIA

Op donderdag 23 maart zetten scholen en bedrijven door heel Nederland de Duitse taal in het zonnetje. Met meer dan 100 landelijke initiatieven wordt het weer een feestelijke dag!

Het belang van de Duitse taal onder de Nederlands neemt toe, desondanks komt meertaligheid in het Nederlands onderwijs steeds verder in het gedrang. De Actiegroep Duits steekt hier een stokje voor. Vijf partners, de Duitse Ambassade in Den Haag, het Duitsland Instituut Amsterdam, de Duits-Nederlandse Handelskamer proberen met gebundelde kracht samen het bewustzijn voor het belang van de Duitse taal voor Nederland te vergroten. Het doel is het draagvlak en enthousiasme op het gebied van economie, cultuur, onderwijs en politiek door heel het land te stimuleren. 

Op verschillende manieren brengt de Actiegroep Duits de Duitse taal onder de aandacht. Een van de belangrijkste initiatieven is de Dag van de Duitse taal, die dit jaar voor de zesde keer plaatsvindt. Op 23 maart 2017 bieden verschillende scholen, culturele instellingen, bedrijven en de overheid een platform rondom de Duitse taal. 

Ruim 100 Nederlandse scholen en universiteiten hebben al eigen activiteiten aangekondigd om Duitsland en de Duitse taal op 23 maart extra aandacht te geven.

Ook het DIA organiseert verschillende acties:

  • Via Mach mit! kan uw klas gedurende de hele dag meedoen met "Das nationale deutsche Sprachquiz". Na afloop kunt u de resultaten versturen en maakt de klas kans op een Duits etentje! De beste klas van Nederland wordt via onze Facebookpagina bekend gemaakt. De quiz is vanaf 23 maart te vinden via machmit.nl/quiz

  • Het Duitsland Instituut Amsterdam organiseert de eerste editie van het DIA-Schulkolleg "Deutsch(land) im Profil" in Amsterdam. Een middag voor scholieren uit 4 havo en 5 vwo met een bijzondere belangstelling voor Duitsland en Duits o.a. als onderwerp van hun profielwerkstuk. Door de bijdragen van onze sprekers en door met elkaar in gesprek te gaan ontdekken de leerlingen nieuwe perspectieven op Duitsland/de Duitse taal en ontwikkelen ideeën voor hun profielwerkstukken. Tegelijkertijd komen zij op deze manier in aanraking met academisch onderwijs en onderzoek. Voor het volledige programme klik hier. Helaas is het niet meer mogelijk je hiervoor aan te melden.

  • De Ambassade van de Bondsrepubliek Duitsland, het Duitsland Instituut Amsterdam en het Goethe-Institut Niederlande organiseren op de Dag van de Duitse taal een gesprek met de Nederlandse auteurs Wytske Versteeg en Ernest van der Kwast in Den Haag onder leiding van Jeroen van Kan. Klik hier voor meer informatie. 

 

 


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger