Theater: Ludwig II.
Münchner Kammerspiele speelt theaterreeks 'Brandhaarden' in Amsterdam

Activiteit van externe partij

Datum: vrijdag 16 maart 2012 om 19:30 uur
Locatie: Stadsschouwburg Amsterdam
Informatie: Duits gesproken, Nederlands boventiteld
Toegang: Prijs vanaf 25 euro

Met de Nederlandse première van 'Ludwig II.' is er voor het eerst een buitenlandse regie van Ivo van Hove in Nederland te zien. Het stuk is gebaseerd op de film 'Ludwig' van Luchino Visconti. Camerawerk speelt ook een rol in de regie van Van Hove en het sobere toneelbeeld van Jan Versweyveld. Jeroen Willems speelt de hoofdrol en staat bijna onafgebroken op het podium.

Ludwig II, ook wel de Sprookjeskoning genoemd, was een man met weinig interesse in staatszaken en een obsessie voor kunst, een man die de tongen losmaakte door zijn vermeende krankzinnigheid en de discussies over zijn seksuele geaardheid.

Visconti toonde Ludwig als tragische held, die zijn utopie - de mens als schepper - niet kan realiseren en zich daardoor steeds meer van de wereld afkeert. Een wereld die hij niet begrijpen kan of begrijpen wil. Hij vlucht in zijn zelf geschapen Neverland.

Ludwig II. is in München nog altijd geliefd vanwege zijn nalatenschap (kunst en kastelen) die voor een groot deel de Beierse identiteit bepalen. Door de film - die juist het conflict tussen het officiële leven en de innerlijke wereld van deze Beierse Koning in beeld bracht - als uitgangspunt te nemen begaf Ivo van Hove zich juist in München enigszins op glad ijs. De Duitse pers en het publiek waren echter zeer onder de indruk van de "zeer mooie en rijke theaterbeelden".

Over 'Brandhaarden':
De Stadsschouwburg in Amsterdam maakt zich op voor één van de grootste internationale toneelprojecten in haar geschiedenis: Brandhaarden. Voor een week neemt de Münchner Kammerspiele de schouwburg over en presenteert zeven spraakmakende toneelproducties en een uitgebreid randprogramma. Het ensemble onder leiding van regisseur Johan Simons werkt samen met vele topacteurs en toonaangevende gast-regisseurs.

Voor meer informatie: website van de Stadsschouwburg Amsterdam.

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger