Publiek debat | Wahrheitspresse
Journalistieke verslaggeving en beeldvorming over rechtspopulisten

Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam

Datum: donderdag 24 november 2016 om 19:30 uur tot 21:00 uur
Locatie: Goethe-Institut Niederlande, Herengracht 470, Amsterdam
Informatie: aanmelden via info@amsterdam.goethe.org
Toegang: vrij
Publiek debat  |  Wahrheitspresse
© Goethe-Institut Amsterdam

Hoe berichten Nederlandse en Duitse journalisten over het verschijnsel rechtspopulisme? Welke waardeoordelen vellen de journalisten en zijn er verschillen tussen Duitsland en Nederland?
Journalisten Thomas Kirchner (Süddeutsche Zeitung), Martin Sommer (de Volkskrant) en Wouter Meijer (NOS) gaan op 24 november 2016 in debat over journalistieke verslaglegging en beeldvorming over rechtspopulisten.

Lügenpresse, Lügenpresse (leugenpers) klinkt het op de demonstraties van Pegida en Alternative für Deutschland. #Lügenpresse luidt de hashtag op sociale media tegen journalistieke verslaggeving. Deze polemische kreet, die tot Unwort (het meest misplaatste woord) van het jaar werd gekozen, wordt door rechts-populistische bewegingen in Duitsland telkens weer gebruikt om wantrouwen en een sfeer van controverse te kweken.

Natuurlijk moeten actuele vraagstukken omtrent mediakritiek publiek worden aangekaart en nauwkeurig uitgezocht. Maar de huidige mediakritiek wordt nu vaak ingezet als instrument voor afbrekende polemiek en haat zaaien. Hoe werkt dit mechanisme in Nederland?

Tijdens #Wahrheitspresse komen deze thema’s aan bod:
Hoe berichten Nederlandse en Duitse journalisten over het verschijnsel rechts-populisme en rechts-populistische actoren? Welke thema’s staan daarbij op de voorgrond? Welke waardeoordelen vellen de journalisten? Zijn er relevante verschillen tussen Duitsland en Nederland?

Moderator: Hanco Jürgens (DIA)
Voertaal: Engels

Op 24 en 25 november 2016 vindt in het kader van dit onderwerp de conferentie 'Rechts-populisme in relatie tot de Nederlandse en Duitse media' plaats.

Deze bijeenkomst wordt georganiseerd in coöperatie met het Goethe-Institut Amsterdam en het Zentrum fur Niederlande-Studien.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger