Deutsches Kino | Alle reden übers Wetter (Delft)

Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam

Datum: donderdag 19 oktober 2023 om 19:15 uur
Locatie: Filmhuis Lumen, Doelenplein 5, Delft
Informatie: Meer informatie (en aanvangstijd) op www.filmhuis-lumen.nl
Toegang: Normale toegangsprijs: €11,00 | diverse kortingsopties
Deutsches Kino | Alle reden übers Wetter (Delft)
© Grandfilm

Clara komt van het Oost-Duitse platteland en heeft in Berlijn een onafhankelijk leven opgebouwd. Zij werkt aan haar promotie op de universiteit en maakt deel uit van een stedelijke, intellectuele community. De twee werelden botsen op elkaar als Clara samen met haar dochter voor de 60e verjaardag van haar moeder terugkeert naar haar oude woonplaats. Tragische komedie over ingewikkelde moeder-dochter-relaties en de kloof tussen stad en land en de verschillende milieus in Duitsland.

Clara heeft het voor elkaar: ze liet haar geboortedorpje op het Oost-Duitse platteland achter voor een onafhankelijk bestaan in Berlijn, waar ze doceert aan de universiteit en werkt aan haar promotie in filosofie. Naast haar professionele ambities, een affaire met een van haar studenten en een veeleisende vriendschap met haar scriptie-supervisor Margot blijft er amper nog tijd over voor haar familie. Wanneer Clara met haar 15-jarige dochter Emma (die bij haar vader woont) voor de 60ste verjaardag van haar moeder weer naar haar geboortegrond terugreist voelt ze zich vervreemd en begint ze de nadelen van haar ideale, zelfgekozen vrije leven te voelen.

Met humoristische, preciese dialogen en mooie intermenselijke observaties vertelt Alle reden übers Wetter het verhaal van een Oost-Duitse carrièrevrouw tussen het dagelijkse leven in de metropool en opgroeien in de provincie. De kloof tussen beide werelden lijkt onoverbrugbaar, als een nieuwe Duitse binnengrens. Regisseur Annika Pinske weet waar ze het over heeft: ook zij groeide op in een Oost-Duits provinciestadje, ook zij studeerde filosofie. Later werd ze de assistente van Maren Ade (de regisseur van o.a. Toni Erdmann) en koos ze voor de filmwereld. Haar afstudeerfilm is ook een intiem portret van twee vrouwen, moeder en dochter, door liefde verbonden maar door hun onvermogen met elkaar te spreken van elkaar gescheiden. Naast hoofdrolspeelster Anne Schäfer zien we bekende Duitse acteurs als Sandra Hüller, Ronald Zehrfeld en Max Riemelt in kleine, maar opvallende bijrollen.

(DE 2022)

Lengte: 89 min.
Regie: Annika Pinske
Taal: Duits met Engelse ondertiteling


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger