Workshop | De Staat van de Europese Literatuur
Voorafgaand aan de gelijknamige lezing

Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam

Datum: woensdag 31 mei 2023 om 17:30 uur
Locatie: UvA, VOX-POP, Binnengasthuisstraat 9, Amsterdam
Informatie: Voertaal Engels
Toegang: Gratis, aanmelding verplicht
Workshop | De Staat van de Europese Literatuur
© Sybille Fendt

Op 31 mei 2023 spreekt de Duitse schrijver Fatma Aydemir de vierde Staat van de Europese Literatuur uit. Voorafgaand aan deze lezing is er om 17.30 uur in in de VOX-POP van de UvA een workshop met Fatma Aydemir, onder leiding van dr. Jesse van Amelsvoort en dr. Leila Essa. Deze workshop biedt cultural practitioners, studenten en academici de gelegenheid om rechtstreeks met de auteur in discussie te gaan.

Fatma Aydemir (Karlsruhe, 1986) is een belangrijke stem in de Duitse literatuur, sinds haar debuutroman 'Ellbogen' (2017) en vooral sinds haar tweede roman Dschinns (2022). Aydemirs grootouders kwamen als gastarbeiders naar Duitsland toen haar ouders tieners waren. Ze studeerde Duits en Amerikanistiek in Frankfurt am Main. Sinds 2012 woont Aydemir in Berlijn en werkt ze als redacteur voor het dagblad taz, waar ze zich bezighoudt met popcultuur, literatuur en Turkije.

'Ellbogen' vertelt een verhaal over escalerend geweld in een metrostation, en over levens in en tussen Duitsland en Turkije. 'Dschinns', op de shortlist van de Deutsche Buchpreis, is een ambitieuze familieroman waarin de stemmen van ouders en kinderen, man en vrouw volledig tot hun recht komen. Het bevestigt Aydemirs naam als een van Europa's belangrijkste literaire stemmen en als chroniqueur van diasporelevens; van Duitsland als een conflictueus, soms vijandig en tegelijkertijd inspirerend land, en Turkije als een weerbarstig en bewogen vaderland.

VOX-POP is een rolstoeltoegankelijke locatie. Na de één uur durende workshop is er een
pauze waarin je kunt eten voor de lezing De Staat van de Europese Literatuur van 20.00 uur, waarvoor je natuurlijk van harte welkom bent om je via bovenstaande link aan te melden!

Aanmelden voor deze workshop is mogelijk via e-mail aan dr. Jesse van Amelsvoort j.d.vanamelsvoort@uva.nl en dr. Leila Essa l.essa@uu.nl. Hier kun je ook vragen voor Fatma Aydemir naartoe sturen. 


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger