Amsterdam German Studies Lecture: Richard Evans
Het nazisme en complottheorieën

Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam

Datum: donderdag 16 juni 2022 om 20:00 uur
Locatie: Goethe-Institut Amsterdam, Herengracht 470, Amsterdam
Informatie: Voertaal: Engels. Meer info via e-mail: info-amsterdam@goethe.de
Toegang: Prijs: € 5,00 | met korting: € 3,00 | studenten/met Goethe-Pass: gratis
Amsterdam German Studies Lecture: Richard Evans
© Uitgeverij Spectrum

Complottheorieën worden de laatste jaren steeds populairder. Dat is het duidelijkst zichtbaar in de verhalen over het Derde Rijk; fabels die al lang geleden ontkracht werden, hebben een tweede leven gekregen, dankzij nieuw 'bewijsmateriaal' en nieuwe invalshoeken. In zijn boek Het nazisme en complottheorieën. De paranoïde verbeelding en het Hitler-tijdperk belicht Richard Evans vijf veelbesproken complottheorieën en onderwerpt ze aan een zeer grondig onderzoek. Op 16 juni gaat Krijn Thijs (DIA) met de Britse historicus in gesprek.

Richard Evans onderzoekt in zijn boek vijf veelbesproken complottheorieën. Ten eerste de theorie dat de Joden een samenzwering organiseerden om de maatschappij te ondermijnen, zoals 'De protocollen van de wijzen van Sion' beweert, vervolgens dat het Duitse leger in 1918 'in de rug werd gestoken' door socialisten en Joden, daarna dat de nazi’s de Reichstag in brand hebben gestoken om de macht te grijpen, als vierde dat de vlucht van Rudolf Hess naar Engeland gepland was door Hitler om vredesbesprekingen te openen met Churchill; en tot slot de claim dat Hitler in 1945 is ontsnapt uit zijn bunker en naar Zuid-Amerika is gevlucht.

Tijdens dit onderzoek komen enkele verrassende gelijkenissen tussen deze vijf – en tussen andere complottheorieën – naar voren. Een geschiedenisboek voor het tijdperk van post-truth en alternative facts; een boek voor onze eigen moeilijke tijd.

Sir Richard J. Evans is president van het Wolfson College Cambridge en provost van het Gresham College. Tot 2014 was hij de Regius Professor van geschiedenis aan de Cambridge University. Evans studeerde geschiedenis aan de Oxford University. In 2012 heeft koningin Elizabeth hem geridderd voor zijn verdiensten voor de wetenschap. Tot zijn eerdere boeken behoort de veelgeprezen trilogie van het Derde Rijk (Spectrum 2004, 2006 en 2009). In 2016 verscheen zijn geroemde De eeuw van de macht: Europa 1815-1914.

---

De Amsterdam German Studies Lectures zijn gewijd aan actueel onderzoek naar de nieuwste geschiedenis van Duitsland en Europa. De initiatiefnemers nodigen enkele malen per jaar een gerenommeerde buitenlandse academicus uit, om haar / zijn onderzoek in een openbare lezing aan een Nederlands publiek te presenteren. 

Goethe-Institut Amsterdam i.s.m. Uitgeverij Spectrum en DIA. 


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger