Aanmelden
2019

Het Journalistenstipendium Duitsland-Nederland (JDN- Den Haag) nodigt samen met de Internationale Journalisten Programme (IJP – Berlijn) getalenteerde Nederlandse journalisten uit om in het voorjaar 2019 twee maanden bij een Duits (gast-)medium te werken.

Het uitwisselingsprogramma biedt jou de unieke kans om in Hamburg, Berlijn, München, het Roergebied of in het Oosten van Duitsland ervaringen op te doen bij een Duitse krant, tijdschrift, persbureau, radio- of tv-zender. Op deze manier kun je Duitsland van binnenuit leren kennen. Je schrijft of produceert voor het Duitse gastmedium en/of afhankelijk van verdere afspraken ook voor het eigen medium in Nederland vanuit Duitsland. Door een selectiecommissie worden er maximaal zes Nederlandse journalisten uitverkoren tot deelname aan deze 25ste Duits-Nederlandse Journalistenuitwisseling. Tegelijkertijd zullen er Duitse journalisten werken bij Nederlandse media.

 

Voorwaarden

Journalistiek talent; gemotiveerd en internationaal georiënteerd; min. 3 jaar journalistieke ervaring; vast of freelance. Alle specialismen zijn welkom maar een grote belangstelling voor Duitsland is een vereiste.

Stipendium/Beurs/Talencursus

Eenmalige beurs ter hoogte van 3500 euro[1] waarmee verblijf- en reiskosten grotendeels kunnen worden gedekt. De deelnemers krijgen vooraf een verplichte intensieve taalcursus op maat, die hun in staat stelt om mee te kunnen werken op de gastredactie. De deelnemers ontvangen van het gastmedium geen verdere vergoeding voor hun werkzaamheden.

Schema

Taalcursus: 7 maart – 13 maart 2019
Inleidend seminar: 13 maart – 15 maart 2019
Uitwisseling: 18 maart – 8 mei 2019
Afsluitend seminar: 8 mei – 10 mei 2019

Sollicitatie

Motivatiebrief; CV met pasfoto; minimaal 2 en maximaal 4 artikelen - bij radio/TV een lijst van items; aanbevelingsbrief alsmede toestemming: van hoofdredacteur, directe chef of opdrachtgever. Aan te leveren per brief of mail (voorkeur).

Sluiting

15 oktober 2018

Bekendmaking

Medio november 2018. Aansluitend zoekt onze Duitse partnerorganisatie in samenspraak met de deelnemers naar een geschikte redactie.

Nadere informatie & contact

Journalistenstipendium Duitsland-Nederland
Lange Voorhout 26, 2514 EE Den Haag
Thomas Boom (coördinator); Jan Hendrik Galdiga en Margreet Veen (secretariaat)
T: 070 3622552
E-mail: info@journalistenstipendium.nl
Website: www.journalistenstipendium.nl

I.s.m. Internationale Journalisten Programme (IJP)


[1] Onder voorbehoud van toekenning van de financiële middelen.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger