Aanmelden
2020

Het Journalistenstipendium Duitsland-Nederland (JDN, Den Haag) nodigt samen met de Internationale Journalisten Programme (IJP, Berlijn) getalenteerde Nederlandse journalisten uit om in het voorjaar van 2020 twee maanden bij een Duits (gast-)medium te werken. Het uitwisselingsprogramma biedt je de unieke kans in Hamburg, Berlijn, München, het Ruhrgebied of in het Oosten van Duitsland ervaringen op te doen bij een Duitse krant, tijdschrift, persbureau, radio- of tv-zender. 

Zo leer je Duitsland van binnenuit kennen. Je schrijft of produceert voor het Duitse gastmedium; en/of afhankelijk van verdere afspraken ook voor het eigen medium in Nederland vanuit Duitsland. Maximaal vijf Nederlandse journalisten worden door een selectiecommissie uitverkoren voor deze 26ste Duits-Nederlandse Journalistenuitwisseling. Tegelijk zullen er Duitse journalisten werken bij Nederlandse media.

 

Voorwaarden

Journalistiek talent; gemotiveerd en internationaal georiënteerd; min. 3 jaar journalistieke ervaring; vast of freelance. Alle specialismen zijn welkom maar een grote belangstelling voor Duitsland is een vereiste.

Stipendium/Beurs/Talencursus

Eenmalige beurs ter hoogte van 3500 euro waarmee verblijf- en reiskosten grotendeels kunnen worden gedekt. De deelnemers krijgen vooraf een verplichte intensieve taalcursus op maat, die hen in staat stelt mee te kunnen werken op de gastredactie. De deelnemers ontvangen van het gastmedium geen verdere vergoeding voor hun werkzaamheden.

Schema

Taalcursus: 5 maart – 11 maart 2020
Inleidend seminar: 11 maart – 13 maart 2020
Uitwisseling: 16 maart – 5 mei 2020
Afsluitend seminar: 6 mei – 8 mei 2020 

Sollicitatie

Motivatiebrief; CV met pasfoto; minimaal 2 en maximaal 4 artikelen - bij radio/TV een lijst van items; aanbevelingsbrief alsmede toestemming: van hoofdredacteur, directe chef of opdrachtgever. Aan te leveren per mail.

Sluiting

1 oktober 2019 

Bekendmaking

Medio november 2019. Aansluitend zoekt onze Duitse partnerorganisatie in samenspraak met de deelnemers naar een geschikte redactie.

Nadere informatie & contact

Journalistenstipendium Duitsland-Nederland
Lange Voorhout 26, 2514 EE Den Haag
Thomas Boom (coördinator); Jan Hendrik Galdiga en Margreet Veen (secretariaat)
T: 070 3622552
E-mail: info@journalistenstipendium.nl
Website: www.journalistenstipendium.nl 

I.s.m. Internationale Journalisten Programme (IJP)

 


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger