Poster 'Het Ruhrgebied op de kaart'

Poster 'Het Ruhrgebied op de kaart'
© RVR/DIA
Educatieve poster voor het vak aardrijkskunde

Nederlanders op weg naar Zuid-Duitsland of verder, moeten er dwars doorheen: het Ruhrgebied. Dit uitgestrekte stedelijke gebied met steden als Essen, Dortmund en Oberhausen ligt op een kleine negentig kilometer van Arnhem. Het gebied staat vooral bekend als industriegebied.

Het Ruhrgebied is echter veel meer dan alleen industrie. Het accent is de laatste jaren verlegd naar cultuur en dienstverlening. De regio kent tegenwoordig een grote verscheidenheid aan culturele instellingen en profileert zich als een broedplaats voor creatievelingen. Zo bieden stilgelegde hoogovens ruimte aan exposities en theatervoorstellingen. In 2010 is de voormalige mijnstreek de culturele hoofdstad van Europa.

In navolging van de succesvolle onderwijsposter ‘Duitsland op de kaart’ is het daarom nu de beurt aan het Ruhrgebied. In samenwerking met het Regionalverband Ruhr (RVR) heeft het DIA een educatieve poster ontwikkeld met foto’s, thematische kaarten en een overzichtskaart voor het vak aardrijkskunde. De A0-poster is dubbelzijdig: de ene zijde richt zich in het Nederlands op de Nederlandse leerling. De andere zijde richt zich in het Duits op de Duitse leerling.

Bij de poster is onderwijsmateriaal ontwikkeld voor 5 VWO. Onderwerpen die aan de orde komen zijn urbanisatie, bergbouwindustrie, de ontwikkeling van de tertiaire sector en de relatieve ligging van het Ruhrgebied in een eenwordend Europa. De stof sluit als regionaal praktijkvoorbeeld aan bij het onderwerp 'globalisering' en is dus uitstekend inzetbaar in domein B. Uiteraard zijn de poster en het materiaal ook bruikbaar voor projectonderwijs in de bovenbouw van het VWO.

De ligging van het Ruhrgebied is voor Nederlandse scholen ideaal. Het gebied leent zich uitstekend voor een een- of meerdaagse excursie, zonder dat er veel tijd verloren gaat aan het reizen.

Het Ruhrgebied op de kaart (Formaat: A0)
Redactie: Leo Paul, Stephan Schouten, Hans-Dieter Strathen en Burkhard Wetterau
Jaar uitgave: 2009
Prijs: €7,50 (U betaalt alleen de verzendkosten, de poster zelf is gratis).

Bestel dit lesmateriaal in onze webshop. U krijgt het materiaal na betaling van de verzendkosten z.s.m. thuisgestuurd.

Contactpersoon bestellingen lesmateriaal: ehakvoort[at]uva.nl.

 


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger