Economie:

Overzicht
Energievoorziening

Duitsland is als industrieland een grootverbruiker van energie.  Het moet tweederde van de grondstoffen voor energievoorziening importeren en is daardoor zeer gevoelig voor schommelingen op de wereldmarkt. In 2011 besloot Duitsland de Energiewende: de sluiting van alle kerncentrales en de overstap naar duurzame energie.

Overzicht
© energytransition.de
Klik op de afbeelding om die te vergroten

Duitsland importeerde in 2014 voor ruwweg 83 miljard euro aan olie en aardgas. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Noorwegen, Groot-Brittannië en ook Nederland heeft Duitsland nauwelijks toegang tot de grote gas- en olievelden op de Noordzee. Kleine hoeveelheden kunnen worden gewonnen in Oost-Friesland en andere delen van het Noord-Duitse laagland.

Steenkool, bruinkool en zout zijn de enige grondstoffen die in overvloed aanwezig zijn. Duitsland is één van de grootste zoutproducenten ter wereld: 10 procent van de wereldproductie vindt er plaats. Grote zoutvelden zijn onder andere te vinden bij Fulda en Hannover.

Steenkool en bruinkool worden op grote schaal gewonnen voor de energievoorziening van met name de industrie. Sinds de jaren negentig zijn deze milieu-onvriendelijke brandstoffen deels vervangen door aardgas. Toch wordt er nog altijd steenkool gewonnen, met name in het Ruhrgebied. In Oost-Duitsland en in het Ruhrgebied zijn bruinkoolmijnen te vinden.

In 2011 besloot de Duitse regering na de grote kernramp in Japan alle Duitse kernscentrales uiterlijk in 2022 te sluiten en over te stappen op duurzame energie: de Energiewende (de energie-omslag).


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger