Duitsland en Europa:

Overzicht
EMS en het pragmatisme van Schmidt 1974-1982

De verschillende economische crises gedurende de jaren zeventig dwongen Helmut Schmidt (SPD) tot een meer pragmatische aanpak dan zijn voorganger Brandt. Evenals Brandt was Schmidt een groot voorstander van Europese integratie en was een nieuwe Europese federale staat voor hem het einddoel van de Europese integratie.

Overzicht
© Bundesarchiv/LudwigWegmann/cc
Kanselier Schmidt verbeterde de Frans-Duitse betrekkingen.

Schmidt zette zich sterk in voor een versterking van de bestuursorganen op Europees niveau en een directe verkiezing van het Europees Parlement. Tijdens het bewind van Schmidt verbeterde de relatie tussen Duitsland en Frankrijk aanzienlijk. Samen met de Franse president Giscard d’Estaing was hij verantwoordelijk voor een aantal belangrijke Europese initiatieven.

Het belangrijkste resultaat van de Duits-Franse samenwerking was het Europees Monetair Stelsel, een herkansing voor de eerdere plannen van onder meer Willy Brandt voor een monetaire en economische unie. Met het EMS probeerde de EG de valutakoersen van de lidstaten te stabiliseren. Tegelijkertijd schrok Duitsland er niet voor terug om Europese lidstaten te steunen met kredieten zolang zij bereid waren om, naar Duits voorbeeld, een economisch beleid gericht op stabiliteit te voeren.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger