Sport:

Beroemde Duitse voetballers
Van Beckenbauer tot Ballack

Eén van de bekendste Duitse voetballers aller tijden is Franz Beckenbauer. Lothar Matthäus en Rudi Völler waren de boegbeelden van het succesvolle Duitse elftal van het WK van 1990. Op de keeperspositie was Oliver Kahn wereldberoemd. Tegenwoordig is Michael Ballack de vedette van 'die Mannschaft'.

Beroemde Duitse voetballers
© Afb.: flickr.com, myfear

Franz Beckenbauer

Franz Beckenbauer (11 september 1945) wordt beschouwd als de beste Duitse voetballer ooit. Als libero won 'der Kaiser' het WK van 1974 en drie Europacups met Bayern München halverwege de jaren zeventig. Beckenbauer was niet alleen een goede en sportieve voetballer, maar ook een echte leider in het veld die zijn team 'van achteruit' stuurde.

Na zijn voetbalcarrière werd Beckenbauer bondscoach. Onder zijn leiding verloor Duitsland de WK-finale van 1986 in Mexico tegen Argentinië. In de halve finale van het EK 1988 kon ‘Die Mannschaft’ geen weerstand bieden aan het Nederlands Elftal. Het grote succes kwam alsnog in 1990: in Italië werd Duitsland wereldkampioen. Na zijn trainersloopbaan werd Beckenbauer voorzitter van zijn geliefde club Bayern München. Nu verzorgt hij analyses bij belangrijke voetbalwedstrijden.

Lothar Matthäus

Actief op vijf WK’s, recordinternational, wereldkampioen, wereldvoetballer van het jaar. In zijn langdurige carrière heeft Lothar Matthäus (1961) hele series records en prijzen achter zijn naamgeschreven. De middenvelder begon zijn profloopbaan bij Borussia Mönchengladbach, maar boekte vooral succes met Bayern München. In 1985, 1986 en 1987 won Matthäus met deze club het Duitse kampioenschap. Na een overstap naar Inter Milaan, in 1988, werd hij in zijn eerste seizoen meteen kampioen.

 Op het wereldkampioenschap van 1990 in Italië bereikte Matthäus het hoogtepunt van zijn carrière. Als aanvoerder van het Duitse team maakte hij vier doelpunten en werd hij wereldkampioen. Hetzelfde jaar werd Matthäus gekozen tot Duits, Europees en wereldvoetballer van het jaar. Na vier seizoenen bij Inter keerde de voetballer terug bij Bayern München. Met deze club won hij opnieuw een aantal keer het Duitse kampioenschap en schreef hij de UEFA Cup op zijn naam.

Met het Duitse elftal was Matthäus na 1990 niet meer succesvol. Wel bleef hij tot 2000 actief voor Duitsland en is hij met 150 interlands nog steeds recordinternational. Tegenwoordig is Matthäus trainer en voetbalcommentator.

Rudi Völler

Als jong talent wilde Rudi Völler (1960) op geen andere positie dan in de spits staan. De voetballer speelde vanaf 1982 vijf seizoenen voor Werder Bremen en werd met die club drie keer tweede. In 1993 won Völler als eerste Duitse speler de Champions League. Hij kwam toen uit voor Olympique Marseille.

 Het grootste succes uit Völlers carrière was ongetwijfeld de winst van het wereldkampioenschap in 1990. Nadat Völler in het zestienmetergebied was neergehaald, scoorde Andreas Brehme uit de toegekende penalty. Op hetzelfde toernooi speelde de aanvaller een hoofdrol in de achtste finalewedstrijd tegen Nederland. Daarin spuugde Frank Rijkaard in Völlers blonde krullen en werden beide spelers van het veld gestuurd.

Voor het Duitse elftal maakte Völler 47 doelpunten in bijna 100 wedstrijden. Tussen 2000 en 2004 was ‘Tante Käthe’, zo genoemd wegens zijn kapsel, bondscoach van Duitsland. In 2002 haalde Völler met het Duitse elftal de tweede plaats op het WK. Sinds 2005 is hij sportief directeur  van Bayer Leverkusen.

Oliver Kahn

Oliver Kahn (1969) kan gerust een van de cultfiguren van het Duitse voetbal worden genoemd. De keeper maakte op 18-jarige leeftijd zijn debuut voor Karlsruhe, de club uit zijn geboorteplaats. Het grootste deel van zijn carrière speelde Kahn bij Bayern München. Met die club werd hij maar liefst acht keer kampioen van Duitsland en won hij zowel de UEFA Cup als de Champions League.

 Voor het Duitse elftal was Kahn tussen 2000 en 2004 de onbetwiste nummer 1. Op het WK van 2002 keepte ‘Oli’ een fantastisch toernooi. Hij werd daarvoor beloond met de Gouden Bal voor de beste speler van het WK. In de finale kostte een blunder van Kahn Duitsland echter de titel. Na het EK van 2004 verloor de keeper de concurrentiestrijd met Jens Lehmann.

Kahn werd niet alleen wereldberoemd door zijn voetbalkwaliteiten, maar stond ook bekend om zijn grote inzet, die af en toe ten koste ging van zijn tegenstanders. Zo probeerde hij een keer een speler in zijn oor te bijten en kreeg hij de bijnaam ‘Kung-Fu-Kahn’ na een vliegende tackel op een tegenstander. In 2001 gooiden de fans van HSV bananen naar de Bayernkeeper, om hem om zijn vermeende gorilla-uiterlijk te bespotten. Kahn lachte als laatste: zijn Bayern werd die dag kampioen.

Michael Ballack

Een bekende Duitse voetballer van de laatste jaren is Michael Ballack. Hij is inmiddels een van de veteranen van het Duitse voetbalteam, maar daarom niet minder populair. Voor ‘Die Mannschaft’ stond Ballack meer dan 90 keer in het veld. De middenvelder begon zijn carrière bij Chemnitzer FC en vertrok na twee jaar naar Kaiserslautern, waarmee hij in 1998 kampioen werd. Vervolgens kwam hij drie seizoenen voor Bayer Leverkusen uit. De in Oost-Duitsland geboren Ballack speelde daarna vier jaar lang voor Bayern München. Met deze club won hij drie keer ‘de dubbel’: het nationale kampioenschap en de beker. In 2006 kreeg Ballack zijn langverwachte transfer naar een buitenlandse topclub. Chelsea lijfde de middenvelder gratis in, toen zijn contract bij Bayern afliep. In de zomer van 2010 verhuisde Ballack terug naar zijn oude club Bayer Leverkusen. Door een blessure moest hij diezelfde zomer het WK missen.

 

Afbeelding 2: Lothar Matthäus. Bron: flickr.com, Thomas Duchnicki :: Location Scout. Afbeelding 3: Rudi Völler. Bron: Thomas Duchnicki :: Location Scout.
Afbeelding 4: Oliver Kahn. Bron: flickr.com, Neilson Gautama.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger