Prof. dr. Maarten Brands (1933-2018)

Met verslagenheid hebben wij kennis genomen van het overlijden van onze directeur-oprichter Maarten C. Brands. Hij is op 12 maart 2018 overleden.

Maarten Brands was emeritus Hoogleraar Nieuwe Geschiedenis van de Universiteit van Amsterdam. In 1996 richtte hij de Stichting Duitsland Instituut bij de Universiteit van Amsterdam (DIA) op, waarvan hij tot 2002 wetenschappelijk directeur was.

In zijn lange academische loopbaan vervulde hij ook niet-universitaire functies. Zo was hij jarenlang voorzitter van de Adviesraad voor Vrede en Veiligheid (1984 – 1990). In de jaren negentig vervulde hij als adviserend lid een functie bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (1994 – 1996). Meer dan tien jaar tenslotte maakte hij als vice-president deel uit van het bestuur van de Stichting Praemium Erasmianum (1983 – 1997).

Maarten Brands was een zeer kritische academicus en bevlogen hoogleraar. Hij zag het als zijn taak te strijden tegen stereotypen, de waan van de dag en politieke modes. Duitsland neemt in zijn werk een centrale plaats in, zowel in wetenschappelijk onderzoek alsook in zijn meer politieke beschouwingen. Hij heeft zich onvermoeibaar ingezet voor de Nederlands-Duitse betrekkingen. De oprichting van het Duitsland Instituut is daarbij de kroon op zijn werk. 

We denken met warme gevoelens aan hem en zijn hem veel dank verschuldigd. Voor ons blijft Maarten Brands een bron van inspiratie.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger