Duitsland Instituut Duitsland Instituut foto

Duitsland Instituut

Bestel t/m 3 december uw tickets voor 'De Staat van Duitsland'

"Der Countdown läuft": nog 10 dagen, dan maken wij tijdens onze themamiddag 'De Staat van Duitsland - Zeitenwende' op 8 december (vanaf 14 uur) de balans op van twee turbulente jaren regering-Scholz. We spreken met vooraanstaande deskundigen over prangende vragen op het gebied van de internationale politiek, migratie, klimaat en de verhoudingen tussen Oost- en West-Duitsland. Nog geen ticket besteld? Dat kan nog tot en met zondag 3 december via de ticketlink op onze website. In deze nieuwsbrief lichten wij de verschillende sessies toe. Een overzicht van het hele programma kunt u ook downloaden.


Germany's Role in a Troubled World

Na de inval van Rusland in Oekraïne heeft Duitsland een Zeitenwende ingeluid, een totale ommekeer in het buitenlandse en defensiebeleid. Maar het land worstelt met deze nieuwe positie. Welke rol moet Duitsland op het internationale toneel spelen, met oog op de actuele conflicten in de wereld maar ook op de relatie met China? Hierover spreekt Marja Verburg, redacteur Duitslandweb met Ulrike Franke van het European Council on Foreign Relations.


Migration Deals: a Win-Win-Situation?

Volgens migratie-expert Gerald Knaus moeten de EU-lidstaten deals sluiten met herkomstlanden over de terugname van afgewezen vluchtelingen en over reguliere arbeidsmigratie. Daarnaast pleit hij voor afspraken met derde landen over het doorvoeren van asielprocedures buiten de EU. Maar werkt dit ook? Hoe kunnen politici op een humane wijze met dit vraagstuk omgaan? Hanco Jürgens (DIA) vraagt het aan Gerald Knaus.


The Struggles of German Green Policy

Toen de regering-Scholz aantrad had het klimaatbeleid de hoogste prioriteit – tot Rusland Oekraïne binnenviel en de Groenen-minister van Klimaat Robert Habeck plotseling een energiecrisis moest bolwerken. Daarnaast heerst er binnen de coalitie onenigheid over plannen zoals het Heizungsgesetz. Hoe kijkt Sarah-Lee Heinrich, tot voor kort voorzitter van de Grüne Jugend, naar het werk van de coalitie en haar partij Die Grünen? Mario Daniels (DIA) interviewt Sarah-Lee Heinrich over haar visie. 


Vom Dorf. Theater Made in Thüringen

Lizzy Timmers en Walter Bart van theatergroep Wunderbaum zijn beiden verbonden aan het Theaterhaus Jena. Afgelopen zomer was daar hun stuk 'Vom Dorf' te zien over het leven in een dorp in Thüringen en de verhoudingen tussen stad en land. Samen kijken we naar een scène uit het stuk en spreken we met de makers over hun werk en ervaringen in Thüringen. Met een Nederlandse bril kijken zij van buiten op het alledaagse leven aldaar en op wat de mensen bezig houdt.


Ostdeutschland. Ein Zwiegespräch

Met Susanne Altmann en Dirk Oschmann belichten wij de huidige politieke situatie in Oost-Duitsland, het emotioneel geladen discours over het oosten en de problematische oost-west-relatie. In zijn boek ‘Der Osten. Eine westdeutsche Erfindung‘ (2023) beschuldigt Oschmann West-Duitsland ervan het oosten te behandelen als een "afwijking van de norm". Kunsthistoricus Altmann pleit daarentegen voor meer zelfverantwoordelijkheid en veerkracht van het oosten. Anna Seidl (UvA) modereert het Zwiegespräch


Extra: magazine 'Zeitenwende'

Elke bezoeker van 'De Staat van Duitsland - Zeitenwende' krijgt gratis ons nieuwe magazine 'Zeitenwende' mee. Het nummer verschijnt in gelimiteerde oplage en gaat in op de belangrijke thema’s die nu in Duitsland spelen. Zo beschrijft onze directeur Ton Nijhuis in zijn bijdrage 'Zeitenwende als Wendepunkt' hoe zwaar het Duitsland valt om zich opnieuw uit te vinden. U leest achtergrondverhalen over de erfenis van Merkel, genderen, de AfD, de Historikerstreit 2.0 en feministische Außenpolitik.

Copyright foto's (van boven naar beneden): Francesco Scarpa, Elias Keilhauer, Joachim Dette, R. Altmann, Jakob Weber
 
Het Duitsland Instituut Amsterdam respecteert uw privacy. Lees meer hierover in onze privacyverklaring.


Duitsland Instituut Amsterdam
Oude Hoogstraat 24
1012 CE Amsterdam
Nederland
Tel.: +31 (0)20 525 36 90
Studeren in Duitsland
Duitsland Instituut

Facebook Twitter LinkedIn

Klik op deze link om af te melden: __UNSUBSCRIBE_LINK__