Duitsland Instituut Duitsland Instituut foto

Duitsland Instituut

Bijeenkomsten over desinformatie, Wahlparty en de Staat van Duitsland

Van Marina Weisband tot Dirk Oschmann: in de komende weken kijken wij uit naar lezingen en gesprekken met vooraanstaande deskundigen en wetenschappers. We spreken met hen over desinformatie, ambivalente familiegeschiedenis, de actuele politiek, de internationale positie van Duitsland en het nieuwe debat over de Duitse eenwording. Volg ons ook via FacebookTwitterInstagram en LinkedIn.


Gesprek | Diagnosis: Disinformed

Desinformatie is een van de grote bedreigingen voor de moderne democratie. Het zorgt voor polarisatie, radicalisering en kan aanzetten tot geweld. Samen met o.a. deskundige Marina Weisband spreken wij op 2 november over de verwoestende kracht van desinformatie en discussiëren over hoe wij "immuun" kunnen worden tegen nepnieuws. Moderatie: Wiebke Pittlik (DIA).


Nascholing | Omgaan met desinformatie in de klas

Als docent heb je vaak te maken met leerlingen die in hun eigen bubbel in aanraking komen met desinformatie. Hoe ga je daar in de les mee om? Op 3 november organiseren wij bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid een nascholingsdag voor docenten geschiedenis, maatschappijleer, burgerschap en Duits. Aanmelden kan t/m dinsdag 24 oktober. 


Gesprek | Op zoek naar je ambivalente familiegeschiedenis

Naar aanleiding van het nieuwe boek van Bas von Benda-Beckmann over zijn vaders familie in Nazi-Duitsland ('Het kleedje voor Hitler') verkennen we op 10 november de kunst van het optekenen van ambivalent familieverleden. Zijn gesprekspartner is Suze Zijlstra, bekend van 'De Voormoeders'. Moderatie: Krijn Thijs (DIA).


Deutsches Kino in Delft en Amsterdam

Kijk op 19 en 31 oktober naar de film 'Alle reden übers Wetter', een tragikomedie over ingewikkelde moeder-dochter-relaties en de verschillende milieus in Duitsland. Op 23 en 28 november draait 'Wir sind dann wohl die Angehörigen', een psychologisch drama over de ontvoering van de Hamburgse multimiljonair Reemtsma. Inclusief Q&A met regisseur Hans-Christian Schmid.


Wahlparty | Rutte geht. Wer kommt?

Op 22 november gaat Nederland naar de stembus. Tijdens een online Wahlparty i.s.m. het Zentrum für Niederlande-Studien kijken wij live naar de eerste uitslagen en duiden deze. Marja Verburg (DIA) zal toelichten, welke betekenis de verkiezingen voor Duitsland hebben.


De Staat van Duitsland | Zeitenwende

Op 8 december maken wij de balans op van twee jaar stoplichtcoalitie in Duitsland. Samen met o.a. Ulrike Franke, Gerald Knaus, Dirk Oschmann, Susanne Altmann en theatergroep Wunderbaum spreken we over de actuele positie van Duitsland in de wereld, migratie, het energie- en klimaatbeleid en Oost-Duitsland. Tickets bestellen

Het Duitsland Instituut Amsterdam respecteert uw privacy. Lees meer hierover in onze privacyverklaring.


Duitsland Instituut Amsterdam
Oude Hoogstraat 24
1012 CE Amsterdam
Nederland
Tel.: +31 (0)20 525 36 90
Studeren in Duitsland
Duitsland Instituut

Facebook Twitter LinkedIn

Klik op deze link om af te melden: __UNSUBSCRIBE_LINK__