Marieke Heusinkveld

'Babo' is de baas van de Duitse jeugdwoorden

Achtergrond - 26 november 2013 - Auteur: Marieke Heusinkveld 'Babo' is de baas van de Duitse jeugdwoorden
Babo is tot Duits jeugdwoord van het jaar 2013 verkozen. Het van oorsprong Turkse woord betekent zoiets als ‘baas’ of ‘leider’ en komt van het woord Baba, dat vader betekent. De Duits-Koerdische rapper Haftbefehl maakte het woord hip door de hit ‘Chabos wissen, wer der Babo ist!’. Met name Koerden gebruiken het woord.
Lees meer

'Duits is soms lastige taal voor kinderboeken'

Achtergrond - 9 oktober 2013 - Auteur: Marieke Heusinkveld 'Duits is soms lastige taal voor kinderboeken'
Sjoerd Kuyper, Anke de Vries, Dolf Verroen; dankzij vertaler Rolf Erdorf lezen ook Duitse kinderen deze Nederlandse kinderboekschrijvers. Komend weekeinde bezoekt hij het Duitse paviljoen van de Haagse Kinderboekenmarkt. Erdorf over zijn liefde voor de Nederlandse taal en de wereld van de kinderboeken. "Kinderboekschrijvers vinden zichzelf niet zo belangrijk."
Lees meer

Wachtgeld voor recordaantal Bondsdagleden

Achtergrond - 25 september 2013 - Auteurs: Fleur de Weerd, Marieke Heusinkveld Wachtgeld voor recordaantal Bondsdagleden
Nu de FDP bij de verkiezingen uit de Bondsdag is gestemd, komen 93 liberale parlementariërs zonder werk te zitten. De uitkeringen waar al die FDP’ers recht op hebben, kunnen de belastingbetaler wel eens 6 miljoen gaan kosten, schrijft weekblad Focus. Maar zo’n vaart loopt het niet. Veel liberalen keren terug naar hun oude beroep.
Lees meer

Marcel Reich-Ranicki: geliefd en gevreesd

Achtergrond - 19 september 2013 - Auteur: Marieke Heusinkveld Marcel Reich-Ranicki: geliefd en gevreesd
Zijn oordeel brak en maakte schrijvers. Ooit liet hij zich op de omslag van Der Spiegel afbeelden terwijl hij een roman van Günter Grass verscheurde, om twee jaar later lyrisch over dezelfde auteur te spreken.Tot zijn dood, woensdag op 93-jarige leeftijd, zorgde Marcel Reich-Ranicki regelmatig voor opschudding in literair Duitsland.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger