Achtergrond

Anti-Amerikanisme

Achtergrond - 1 februari 2003
(19 februari 2003) Een 'politiek zwakke, anti-Amerikaanse kanselier' schreef onlangs The Wall Street Journal over Gerhard Schröder. Het verwijt van anti-Amerikanisme is niet nieuw, maar gold vrijwel altijd pacifistisch links in Duitsland. Dat dit verwijt nu ook de bondskanselier treft, is wél nieuw. De bondsregering, van welke kleur ook, behoorde in het verleden steeds tot de trouwste bondgenoten van Amerika. Ondanks dat waren er altijd meningsverschillen.
Lees meer

Uitspraken over Irak

Achtergrond - 1 februari 2003
6 januari 2003 Schröder: "Unsere Position ist klar. Wir werden uns an einer militärischen Aktion nicht beteiligen. Und…
Lees meer

Uitspraken over Irak

Achtergrond - 1 februari 2003
In dit chronologische overzicht vindt u de belangrijkste uitspraken en positiebepalingen van de Duitse bondsregering ten opzichte…
Lees meer

De Verenigde Staten en West-Berlijn

Achtergrond - 1 februari 2003
(19 februari 2003) Zijn de Berlijners ondankbare kinderen? Soms lijk het erop. Decennialang stonden de Amerikanen garant voor de vrijheid van West-Berlijn, dat als een enclave in de Duitse Democratisch Republiek lag, omsingeld door vijandige Sovjettroepen. De luchtbrug van 1948/1949, de opmars van Amerikaanse tanks bij Checkpoint Charlie in 1961, de legendarische bezoeken van John F. Kennedy (" Ich bin ein Berliner") en Ronald Reagan (" Mr. Gorbachov, tear down this wall"), en de uitdrukkelijke steun van Bush sr. voor de Duitse eenwording staan symbool voor de speciale band tussen de VS en West-Berlijn.
Lees meer

Interculturele spiegel

Achtergrond - 1 februari 2003
(13 maart 2003) Als coördinerend directeur van diverse Amerikaanse studieprogramma's aan de Freie Universität te Berlijn (FU) heb ik dagelijks te maken met het academische en meer persoonlijke wel en wee van Amerikaanse studenten in de Duitse hoofdstad. Ik kom dan ook veel in aanraking met hun reactie op de Duitse c.q. Europese samenleving, politiek en cultuur.   Sinds vele jaren geldt een studieverblijf in het buitenland (study abroad) voor veel Amerikaanse studenten als een van de meest aantrekkelijke aspecten van de zogenaamde undergraduate opleiding. Globaal gezien is het aantal studenten, variërend in leeftijd van 19 tot 22 jaar, dat hiervan gebruik maakt echter relatief gering. Dit heeft te maken met de aanzienlijke kosten die met een dergelijk internationaal academisch avontuur gepaard gaan en met de aarzeling bij velen om familie, vrienden en vaak ook nog een studentenjob in de steek te laten voor een semester of een jaar overzee. En dan is er natuurlijk de 'interculturele drempelvrees'. Ofschoon de Verenigde Staten een immigratieland bij uitstek zijn, en dus eigenlijk gewend aan een vrij groot cultureel pluralisme in eigen huis, worden de Amerikaanse samenleving en mentaliteit ook gekenmerkt door een opvallend soort isolationisme, een afzondering van de rest van de wereld. Dit maakt het de Amerikaanse student die zich in een dergelijk overzees avontuur stort niet bepaald gemakkelijker.
Lees meer

Doorstaat Schröder de tussentijdse verkiezingen?

Achtergrond - 31 januari 2003
(31 januari 2003) Aanstaande zondag vinden parlementsverkiezingen plaats in de Duitse deelstaten Hessen en Nedersaksen. Aangezien het de eerste deelstaatverkiezingen zijn sinds de rood-groene bondsregering op 22 september vorig jaar met de hakken over de sloot haar meerderheid in de Bondsdag wist te behouden, gelden zij ook als eerste tussentijdse graadmeter van de populariteit van de regering-Schröder.Deze functie wordt versterkt doordat de verkiezingen worden gedomineerd door thema's uit de landelijke politiek en door politici met ambities die verder reiken dan de grenzen van hun deelstaat.
Lees meer

Neutraliteitsplicht of vrijheid van religie?

Achtergrond - 29 januari 2003
(29 januari 2003) In Nederland werd onlangs de eerste advocate met hoofddoek beëdigd. De publieke discussie richt zich momenteel op een iets groter kledingstuk: de bijna alles bedekkende chador. Zo is een leerlinge in chador gisteren weggestuurd van het Regionaal Opleidingen Centrum van Amsterdam. Na wekenlange onrust heeft de school het dragen van een chador verboden, omdat het wordt beschouwd als een belemmering in de communicatie tussen leerkracht en leerling. In Duitsland is alleen al het dragen van een hoofddoek tijdens het uitoefenen van bepaalde overheidsfuncties nog steeds een probleem.
Lees meer

Saxion Hogeschool kijkt verder dan grens lang is

Achtergrond - 27 januari 2003
(27 januari 2003) "Hier in de discotheek staat niet iedereen de hele avond bier te drinken, maar wordt al snel gedanst." Jürgen Konjer, Duitser en student Bouwkunde aan de Hogeschool Enschede, ziet de voordelen wel in van de samenwerking van zijn hogeschool met de Fachhochschule Osnabrück en Münster. Jaap van Baar toog naar Enschede om met eigen ogen te aanschouwen hoe Duitsers en Nederlanders met elkaar studeren.
Lees meer

'Oude' of 'nieuwe' politiek?

Achtergrond - 24 januari 2003
(24 januari 2003) Wellicht hadden sommige Nederlanders verwacht dat de buitenlandse media zich in hun beschouwingen over de verkiezingsuitslag in Nederland zouden laten leiden door de gedachte dat de uitslag een terugkeer betekent naar de stabiele, politieke toestand die tot een jaar geleden zo kenmerkend zou zijn geweest voor het kleine Nederland. Een dergelijke interpretatie zou in elk geval het zelfbeeld van veel Nederlanders bevestigen: "zie je wel, in het buitenland zijn ze van mening dat wij het rechts-populisme na een onschuldige faux pas alweer vaarwel hebben gezegd en weer het tolerante polderland zijn dat we eigenlijk altijd al waren." De praktijk blijkt echter minder eenduidig.
Lees meer

'Im Osten was Neues?'

Achtergrond - 17 januari 2003
(17 januari 2003) De uitslag van de Bondsdagverkiezingen in september luidde het voorlopige einde in van de rol die de Partei des Demokratischen Sozialismus (PDS) speelde op het toneel van de landelijke politiek. De partij slaagde er niet in de kiesdrempel van vijf procent te halen en wordt sindsdien door slechts twee leden vertegenwoordigd in het Duitse parlement. Het debacle was illustratief voor de tweeslachtigheid van een partij die haar Oost-Duitse identiteit wilde behouden terwijl zij zich op het Westen richtte. Wordt de PDS weer een echte Ostpartei?
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger