Boeken

Design van het Derde Rijk

Boeken - 30 januari 2020 - Auteur: Jerker Spits Design van het Derde Rijk
In 1947 publiceerde de schrijver Victor Klemperer zijn boek 'LTI: Lingua Tertii Imperii'. De joodse filoloog schreef tijdens de Tweede Wereldoorlog in het geheim over de taal van het Derde Rijk, nadat hem vanwege zijn joodse afkomst zijn leerstoel aan de universiteit was ontnomen.

Lees meer

Gewoon weer Hölderlin lezen

Boeken - 17 december 2019 - Auteur: Ewout van der Knaap Gewoon weer Hölderlin lezen
Een getalenteerde dichter bezoekt Friedrich Schiller om advies te krijgen. In de halfduistere kamer zit behalve Schiller ook een vreemdeling. Later verwijt de jonge dichter Friedrich Hölderlin zichzelf de beroemde schrijver Johann Wolfgang Goethe niet te hebben herkend. 

Lees meer

Videocolumn: Kreupelhout

Boeken - 13 december 2019 - Auteur: Britta Böhler Videocolumn: Kreupelhout
Winter, landschap en verlies; die ingrediënten maken de roman 'Kreupelhout' van Esther Kinsky tot een prachtig boek voor de kerstvakantie, stelt Britta Böhler. Vorig jaar won dit boek -Duitse titel 'Hain- de prijs van de Leipziger Buchmesse. 

Lees meer

'Sport was een dictatuur binnen de DDR-dictatuur'

Boeken - 17 oktober 2019 'Sport was een dictatuur binnen de DDR-dictatuur'
Sport was ontzettend belangrijk in de DDR: daarmee kon het land zich op internationaal niveau laten gelden. Kinderen werden al jong gescout voor sporten die bij hun lichaamsbouw pasten. Sporters werden gedrild en getraind, maar dat was niet voldoende. Om de prestaties te verbeteren, kregen velen van hen vanaf midden jaren zeventig systematisch doping toegediend. In veel gevallen wisten de atleten en hun ouders er niks van. De gedupeerde sporters lijden tot de dag van vandaag aan de psychische en lichamelijk gevolgen. Voormalig sprintster Ines Geipel (1960) heeft aan den lijve ondervonden hoe de DDR met topsporters omging. Manon de Heus en Marijke van der Ploeg tekenden haar geschiedenis op in 'Statiegeld voor mijn moeder. Verhalen over het leven in de DDR'. 

Lees meer

Videocolumn: #MeToo - Wat ons overkomt

Boeken - 17 oktober 2019 - Auteur: Britta Böhler Videocolumn: #MeToo - Wat ons overkomt
De debuutroman 'Nichts, was uns passiert' van Bettina Wilpert (1989) heeft een thema dat heel goed aansluit bij de #MeToo-discussie: seksueel geweld tegen vrouwen. Er is inmiddels een theaterstuk van gemaakt én het boek is in het Nederlands vertaald. Meer dan terecht, vindt literatuurcolumniste Britta Böhler. Het verhaal verkent de grens tussen slechte seks en verkrachting. Böhler: "Het is geen makkelijk onderwerp, maar zeker belangrijk en in dit boek worden zoveel kanten van het verhaal belicht dat het aanzet tot verder denken."

Lees meer

DIA leest: 'Der nasse Fisch'

Boeken - 1 oktober 2019 - Auteur: Krijn Thijs DIA leest: 'Der nasse Fisch'
‘Der nasse Fisch’, het eerste deel van een serie misdaadromans over Berlijn eind jaren twintig en begin jaren dertig, verscheen al elf jaar geleden. Sindsdien heeft rechercheur Gereon Rath zeven zaken opgelost, in evenzoveel boeken, en auteur Volker Kutscher schrijft rustig door. Het grote publiek kent de reeks vooral van de tv-serie ‘Berlin Babylon’, een bewerking van ‘Der nasse Fisch’ met groot budget en een sterrencast. 

Lees meer

Nadenken over taal en identiteit met Yoko Tawada

Boeken - 30 september 2019 - Auteur: Ewout van der Knaap Nadenken over taal en identiteit met Yoko Tawada
Onze nieuwe literatuurcolumnist heeft een voorliefde voor poëzie en veel ervaring met literatuuronderwijs: Ewout van der Knaap, universitair hoofddocent Duitse letterkunde in Utrecht, gaat vanaf nu afwisselend met Britta Böhler over literatuur schrijven op Duitslandweb. Duitstalige literatuur is niet per se geworteld in de Duitse cultuur, laat hij zien. Neem Yoko Tawada...

Lees meer

DIA leest: Flessenpost van Adorno

Boeken - 12 september 2019 - Auteur: Trixie Hölsgens DIA leest: Flessenpost van Adorno
Hoe kun je het rechts-radicalisme, de toenemende vreemdelingenhaat en het nationalisme in Duitsland verklaren? Die vraag probeerde de Duitse filosoof en socioloog Theodor W. Adorno in 1967 aan de universiteit van Wenen te beantwoorden. Nu zijn toespraak in boekvorm is uitgegeven, blijkt hoe verrassend actueel die ook nu nog is.

Lees meer

Videocolumn: 'Stella' van Takis Würger

Boeken - 14 augustus 2019 - Auteur: Britta Böhler Videocolumn: 'Stella' van Takis Würger
Duitse auteurs die in romans over de Holocaust een dader als hoofdfiguur nemen, krijgen in Duitsland nog steeds veel kritiek. Zo'n boek leidt tot begrip voor de dader en relativeert de schuld, is het commentaar. Ook Takis Würger kreeg die kritiek toen begin dit jaar zijn boek 'Stella' verscheen. Onze literatuurcolumniste Britta Böhler raadt zijn roman echter graag aan. 

Lees meer

Videocolumn: De magische wereld van Mariana Leky

Boeken - 21 juni 2019 - Auteur: Britta Böhler Videocolumn: De magische wereld van Mariana Leky
Eind mei verscheen de roman 'Dichterbij dan je denkt' van Mariana Leky. Juriste, schrijfster én onze literatuurcolumniste Britta Böhler vindt het meer dan terecht dat ook dit boek van de Duitse auteur is vertaald. Normaalgesproken is ze geen fan van het magisch-realisme, maar Leky wist haar te winnen voor een fantasiewereld.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger