Duitslandweb logo Duitslandweb

Stasi-dossiers moeten voortaan door Bundesarchiv worden beheerd

Kort nieuws - 14 maart 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De dossiers van de Oost-Duitse geheime dienst de Stasi moeten worden ondergebracht in het Bundesarchiv. Daarmee wordt de BStU, de organisatie die de Stasi-archieven tot nu toe heeft beheerd, onderdeel van dit nationale Duitse archief.

Een deel van de 111 kilometer aan Stasi-dossiers is in slechte staat. Door ze onder te brengen bij het Bundesarchiv moet het behoud en de reconstructie ervan worden veilig gesteld. De bedoeling is dat de Stasi-akten in een speciaal archiefcentrum in de voormalige Stasi-centrale in Berlijn-Lichtenberg komen, zei BStU-beheerder Roland Jahn woensdag bij de presentatie van de toekomstplannen van zijn archief. In Lichtenberg moeten ook archieven van andere DDR-diensten worden ondergebracht. 

De Stasi-akten blijven toegankelijk voor publiek. Sinds 1990 zijn meer dan 7 miljoen aanvragen ingediend om Stasi-dossiers in te zien, vooral door slachtoffers van het DDR-regime en door onderzoekers. Het afgelopen jaar waren er 45.000 aanvragen. 

De bijna 1500 medewerkers van de BStU (Bundesbeauftragte für die Unterlagen des Staatssicherheitsdienstes) komen in dienst van het Bundesarchiv. De verwachting is dat de functie van de beheerder van het Stasi-archief, tot 2021 nog bekleed door Jahn, in zijn huidige vorm ophoudt te bestaan. Lees meer bij tagesspiegel.de en FAZ.net

Zie ook op Duitslandweb:
‘Stasi-archief toont gevaren van te veel veiligheid’ (gesprek met Roland Jahn uit 2011)

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Geschiedenis':

Een andere 9 november

Een andere 9 november

9 november stond dit jaar in het teken van het geweld tegen Joden in 1938. De val van de Muur verdween naar de achtergrond, merkte columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

9 november: veel grote geschiedenis op één dag

9 november: veel grote geschiedenis op één dag

Vandaag 100 jaar geleden mislukte Hitlers couppoging in München. 85 jaar geleden vernielden de nazi's in Duitsland talloze synagogen en joodse bedrijven.


Lees meer

Historikerstreit 2.0: Hoe uniek was de Holocaust?

Historikerstreit 2.0: Hoe uniek was de Holocaust?

Was de Holocaust uniek of kun je die met andere genocides vergelijken? Daarover spreken historici in de podcast 'Historikerstreit 2.0'


Lees meer

Conferentie: Hoe Duitse geschiedschrijving verandert

Conferentie: Hoe Duitse geschiedschrijving verandert

Historicus Helmut Walser Smith geeft donderdag een lezing tijdens de conferentie ‘The Future of German History’ in Amsterdam.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger