Duitslandweb logo Duitslandweb

EU neemt twijfels over fijnstofnormen niet over

Kort nieuws - 13 maart 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse verkeersminister Scheuer heeft bakzeil gehaald bij de Europese Commissie. Hij stelde de normen voor luchtkwaliteit ter discussie, nadat longartsen in een open brief hadden gezegd dat de Europese normen willekeurig zijn.

Scheuer wil dat de EU onderzoekt of de normen niet te streng zijn. Drie EU-commissarissen hebben Scheuer nu gezamenlijk een brief gestuurd waarin ze de Duitse minister laten weten dat wat hen betreft de schadelijkheid van fijnstof en stikstofoxiden vaststaat. Dat meldde de Süddeutsche Zeitung, die de brief heeft gezien.

Honderd longartsen stelden in januari in een open brief dat er geen wetenschappelijke basis is voor de Europese luchtkwaliteitsnormen. Door de overschrijding van die normen kondigen steeds meer Duitse steden noodgedwongen dieselverboden af. 

De artsen stelden onder meer dat iemand die een pakje sigaretten per dag rookt, in een paar maanden tijd net zo veel fijnstof en stikstofoxiden opneemt als een 80-jarige in zijn leven met het inademen van de buitenlucht. Die bewering bleek niet te kloppen en de artsen moesten al snel toegeven zich op meerdere punten te hebben verrekend.

Minister Scheuer had zich toen al bij de kritiek van de longartsen aangesloten en een brief gestuurd aan EU-commissaris voor Verkeer Violeta Bulc. Daarin vroeg hij of de EU de normen nog eens kritisch wil toetsen. In het antwoord laten de EU-commissarissen weten dat de normen al sinds vorig jaar tegen het licht worden gehouden - om te kijken of ze wel streng genoeg zijn. Lees meer bij Süddeutsche Zeitung

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Wat vinden Duitsers van de EU? Welke Duitse partijen doen mee aan de Europese verkiezingen? We zetten het in dit factsheet op een rij.


Lees meer

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

In delen van Duitsland is het risico op ziekte na een tekenbeet zo groot, dat vaccinatie wordt aangeraden.


Lees meer

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

De Duitse FDP trok tot verbijstering van Brussel de steun in aan het EU-verbod op de productie van diesel- en benzineauto's. Wat is er aan de hand?


Lees meer

Frans-Duitse vriendschap onder druk

Frans-Duitse vriendschap onder druk

De viering van 60 jaar vriendschap zondag was een gelegenheid om scherven te lijmen voor Frankrijk en Duitsland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger