Duitslandweb logo Duitslandweb

De Duitse patiënt

Columns - 14 februari 2019 - Auteur: Merlijn Schoonenboom

Een bureau-collega klaagt in deze grieperige weken (heel) graag en (heel) veel over haar 'Kreislauf'. Ze zucht en steunt erbij, en haar toch al sterke hang naar drama krijgt een extra zwaarmoedige ondertoon. "Heb jij het ook?", vraagt ze, bijna hoopvol. "Nee", zeg ik: "Nederlanders hebben geen Kreislauf."

De Duitse patiënt © Pixabay/cc

Natuurlijk is dat een merkwaardige uitspraak, maar het is een feit dat het begrip Kreislauf alle mij bekende Berlijnse Nederlanders proest-lachen bezorgt. Niemand zou het begrip ooit serieus gebruiken, omdat het in het Nederlands geen equivalent heeft.

‘Bloedsomloop’, zo zou je het kunnen vertalen. Maar niemand heeft ‘last’ van zijn bloedsomloop. Het betekent in pragmatisch Nederlands gewoon: ‘een beetje duizelig’ of ‘ik voel me wat slapjes’. Kreislauf klinkt grootser, zwaarder, gevaarlijker; het hele lichamelijke systeem wordt er in samengevat.

In dat ene woordje zit een opvallend cultureel verschil hoe er met eenvoudige lichamelijke kwaaltjes wordt om gegaan. In Duitsland is het kwaaltje geen kwaaltje, het is een zorgwekkende last. De Duitse patiënt hoeft zich daar ook niet voor te schamen, want hij heeft - in ieder geval theoretisch - een gezondheidssysteem ontwikkeld dat bij zijn gevoeligheden past.

Van een drie-dagen-wachten-regel voor een doktersbezoek hoor ik hier nooit wat. Er is geen huisarts die als ‘poortwachter’ van de specialist optreedt - je kan vrij van de ene naar de andere verder trekken, al moet je dan wel heel veel wachttijd meenemen. Iedere gang naar de dokter eindigt in een flinke lijst met benodigde middeltjes van de apotheek - terwijl de Nederlandse huisarts erom bekend staat te zeggen: "Neem maar een paracetamol".

Merlijn Schoonenboom verbindt in zijn maandelijkse column persoonlijke ervaringen met bredere maatschappelijke ontwikkelingen in Duitsland

De vraag, die in opvallend veel weblogs gesteld wordt, is natuurlijk: in welk land is het beter voor je gezondheid? Ik heb zelf ooit de fout gemaakt met een pijnlijke linkerarm en net iets te zwaarmoedige blik naar een Duitse dokter te gaan. Het heeft me twee keer een onderzoek naar een hartaanval, en twee maanden wachten op een MRT-scan opgeleverd, met daarbij de allerminst geruststellende mededeling: "Mocht u zich vreemd voelen, zoek dan direct de eerste hulp op".

De redding kwam toen ik na 6 maanden op een opvallend vrolijke orthopeed stuitte, die uit het grensgebied met Nederland kwam. Na één keer drukken diagnosticeerde hij - terecht - een computerarm; vervelend, maar niet dodelijk. Het was de tijd dat ik terugverlangde naar mijn Nederlandse huisarts met zijn paracetamol. Tot ik me herinnerde dat diezelfde huisarts met die methode een familielid een paar maanden lang had laten wachten - die daarop aan kanker stierf.

Het cultuurverschil levert aan beide zijden uitwassen op. In het ‘nuchtere Nederland’ gaat het in de gezondheidszorg vooral om efficiëntie; het systeem dient zo min mogelijk belast te worden. De Duitse artsen maken daarentegen gretig gebruik van de zwaarmoedige patiënt. Een studie vorig jaar wees uit dat veel Duitse ziekenhuizen opereren zonder een directe noodzaak: het levert hen simpelweg geld op.

Harde cijfers bewijzen echter: de Duitse patiënt heeft uiteindelijk toch minder aan zijn ijverige specialisten. In vergelijk met andere West-Europeanen sterven de Duitsers eerder dan anderen, berichtte het geneeskundige tijdschrift 'The Lancet' eind 2018. De oorzaak: ze eten te vet en bewegen te weinig. Het gevolg: hart- en vaatziekten, die in het Duits natuurlijk ook Kreislauf-ziekten worden genoemd.

Op een stuk fietsen ("tegen de wind in!", zoals de oude Hollanders zeiden) of minder worst-gebraden-in-boter te eten, komt de Duitse patiënt niet. Wel is er een complete Körperkultur opgebouwd om de Kreislauf in goede banen te leiden; de geneeskrachtige thermen en sauna’s, waarin afwisselende warme en koude baden de Kreislauf dienen op te wekken.

Ik klaag niet: ik kom graag in de vele thermen rondom Berlijn en ben blij dat er voor ieder kwaaltje een specialist te bezoeken is. Maar tussen al die Duitse gevoeligheid heb ik wel mijn Hollandse nuchterheid herontdekt. Sinds ik in Duitsland woon, spring ik ostentatief begin januari bij Den Haag de Noordzee in: vast erg goed voor mijn Kreislauf.

Reacties

Gabi - 15 februari 2019 06:57

Het zorgstelsel in Nederland is inderdaad vooral op efficiency gericht. De patient wordt als “object” behandeld en er wordt overal OVER dan MET de patient gesproken, is mijn ervaring na 20 jaar Nederland. Ik woon hier graag, maar kan niet wennen aan de zorg hier.

Reageer
Bettina - 14 februari 2019 18:40

Ik weet nog dat eind jaren tachtig veel mensen in Nederland ‚overspannen‘ waren. Ik woonde pas In NL en kende dit verschijnsel uit DE niet. Ik begreep ook niet hoe het mogelijk was, het leven in NL vond ik minder gespannen en stressvrijer dan in DE. Ik vond het toen ook gek. dat ‚Kreislaufstörungen‘ niet te vertalen en niet bekend waren in NL. Ben wel benieuwd of er vergelijkende onderzoeken zijn van Duitsers en Nederlanders over gezondheid en ziektes.

Reageer
Susanne - 14 februari 2019 13:04

- "Kreislauf" vat ik het in het Duits op als "minder ernstig", ten opzichte van "ik voel me beroert en moet naar de dokter".
- Ter preventie doen ze in Duitsland meer en dat voelde voor mij prettiger.
- Ik raadpleeg nog steeds dokters in Duitsland (mijn ex-huisarts en tijdens mijn zwangerschap een gynaecoloog) om zeker te kunnen zijn dat ik geen onnodige risico's oploop. Slechte ervaringen gehad.

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

‘Rechts geweld in Duitsland is echt onrustbarend’

‘Rechts geweld in Duitsland is echt onrustbarend’

In hun boek 'Zur rechten Zeit' analyseren Duitse historici de opkomst van het nationalisme en rechts-radicalisme.

Lees meer

De afvalscheiding

De afvalscheiding

Afvalscheiding is van groot Duits cultureel belang. Bij de vuilnisbak scheiden goede migranten zich van slechte, aldus Merlijn Schoonenboom.

Lees meer

Jaaroverzicht Duitsland in 2018

Jaaroverzicht Duitsland in 2018

Tijdlijn: een moeizame regeringsvorming, ruzie over vluchtelingen en extreme droogte. Dit was Duitsland in 2018.

Lees meer

Kerk botst met staat over kerkasiel

Kerk botst met staat over kerkasiel

Steeds meer asielzoekers in Duitsland kloppen op de kerkdeur om uitzetting te voorkomen.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger