Tentoonstelling | Help, de Keizer komt!

Datum: zondag 3 juni 2018 om 11:00 uur tot 2 december 2018 om 17:00 uur
Locatie: Drostestraat 20, 3958 BK, Amerongen
Informatie: Openingstijden: april t/m oktober, dinsdag t/m zondag van 11.00u tot 17.00u November t/m maart, donderdag t/m zondag van 11.30u tot 16.00u
Toegang: Tickets: Volwassenen €12, Kinderen (5/18 jaar) €6, Kinderen t/m 4 jaar en museumkaarthouders gratis, Tuinticket €4
Tentoonstelling | Help, de Keizer komt!

Op 3 juni opent Kasteel Amerongen de nieuwe themarondleiding en tentoonstelling Help, de Keizer komt! Tijdens de opening geeft eregast Georg Friedrich Ferdinand Prinz von Preußen, een nazaat van de Duitse Keizer Wilhelm II, een voordracht. 

Dit jaar is het honderd jaar geleden dat op 11 november 1918 de wapenstilstand werd gesloten waarmee de Eerste Wereldoorlog eindigde. Op diezelfde dag arriveerde de gevluchte Wilhelm op Kasteel Amerongen. Op verzoek van de Nederlandse regering gaf Graaf van Aldenburg Bentinck hem onderdak. Aanvankelijk zou Wilhelm drie dagen blijven, maar uiteindelijk bleef hij 18 maanden. 

De aanwezigheid van de keizer had grote gevolgen voor Nederland. De overheid had haar handen vol aan het in goede banen leiden van een overvloed van reacties uit binnen- en buitenland. Kasteel Amerongen was daarom even het middelpunt van Europa, misschien wel van de wereld. Het verblijf van de keizer is in meerdere opzichten een historisch moment voor Europa. De keizer tekende op 28 november 1918 zijn troonsafstand op het kasteel. Daarmee kwam een einde aan het Duitse keizerrijk en de zogenoemde Hohenzollern-dynastie.

Deze zomer zijn de rijk versierde vertrekken in het kasteel weer ingericht als toentertijd. In de keukens staan de vele gerechten klaar voor het diner met de keizer en zijn staf. Het nog niet eerder vertoonde keizerlijk servies schittert weer in de eetkamer. En het eeuwenoude hemelbed waar de keizer in heeft geslapen is weer opgetuigd. De gepresenteerde menukaarten, brieven, historische documenten, kranten en foto’s geven een inkijkje in het dagelijks leven. Niet alleen in het kasteel maar ook in de tuin zullen de sporen van het verblijf van keizer zichtbaar zijn. 

De tentoonstelling is te zien tot en met 2 december 2018.

Kasteel Amerongen is een ‘Huys’ uit de zeventiende eeuw. Het Huys, tuin en inventaris vormen een eenheid die in Nederland niet veel voorkomt. Het heeft een rijke familiegeschiedenis van 700 jaar. Het kasteel is omringd door historische tuinen en ligt aan de voet van het pittoreske dorp Amerongen. Kasteel Amerongen bruist van de activiteiten zoals (thema)rondleidingen, seizoensfeesten, concerten, tentoonstellingen en kinderactiviteiten.

 


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger