Tentoonstelling I Günther Förg - A Fragile Beauty

Datum: vrijdag 25 mei 2018 om 20:30 uur tot 14 oktober 2018
Locatie: Stedelijk Museum, Museumplein 10, Amsterdam
Informatie: +31 20 5732911 of info@stedelijk.nl
Toegang: zie voor prijzen www.stedelijk.nl
Tentoonstelling I Günther Förg - A Fragile Beauty © Günther Förg, Ohne Titel, 1991, Collectie Stedelijk Museum Amsterdam ©Estate Günther Förg, Suisse c/o Pictoright Amsterdam 2017

Het Stedelijk Museum Amsterdam presenteert van 26 mei t/m 14 oktober een overzichtstentoonstelling van de Duitse kunstenaar Günther Förg (1952–2013). A Fragile Beauty toont het oeuvre van een rebelse geest.

Förg werd gedreven door een grenzeloze hang naar vrijheid, door liefde voor experiment en liet zich inspireren door grote voorgangers en tijdgenoten. Hij verkende de grenzen tussen de verschillende beeldende disciplines die hij naast en door elkaar gebruikte en hanteerde uiteenlopende materialen zoals brons, lood, gips en spiegelend glas. Essentieel voor zijn tentoonstellingen was de manier waarop hij de architectonische ruimte, inclusief deuren en ramen, tot onderdeel van zijn werk maakte.

A Fragile Beauty omspant Förgs volledige oeuvre en accentueert de spanning en subtiliteit van zijn experimentele en radicale benadering. In de geest van de kunstenaar heeft elke zaal een eigen karakter. Te zien zijn onder meer Förgs vroege monochrome schilderijen, zijn kleurstudies, (architectuur)foto’s, sculpturen en late spot paintings

Förgs werk is op uiteenlopende manieren geïnterpreteerd: zo werd hij aanvankelijk gezien als postmodernist, later vooral als erfgenaam van het expressionisme. A Fragile Beauty overstijgt al te gemakkelijke categorisering en toont in de volle breedte het oeuvre van een volstrekt autonoom en eigenzinnig kunstenaar.

Günther Förg: A Fragile Beauty is gemaakt in samenwerking met het Dallas Museum of Art en is mede tot stand gekomen dankzij de steun van de Estate Günther Förg Suisse, International Collector Circle van het Stedelijk Museum Fonds, Fundación Almine y Bernard Ruiz-Picasso para el Arte en Goethe-Institut Niederlande.

Stedelijke Museum

 


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger